Tíz tanács az edzéshez, amit a Terminátorból tanultunk

A legendás filmsorozat hatására kedvet kapunk elmenni az edzőterembe.

Tarts velünk, ha te is kedvet kaptál! Az ikonikus sci-fi franchise legújabb részét, a Terminator: Genisys-t épp most kezdték vetíteni a mozikban. Megnéztük az előző részeket, hogy ötleteket gyűjtsünk, miként válhatunk jobbá az edzőteremben. Íme, néhány jó tanács, amit a filmtörténelem legdurvább kiborgjaitól tanultunk.

NO. 1: HAGYJUNK ELÉG IDŐT A REGENERÁLÓDÁSRA

Ha folyamatosan kimerültségig edzel, az azt eredményezheti, hogy a tested képtelen megfelelően alkalmazkodni az edzésedhez, ezáltal nem fogsz rendesen fejlődni. Iktass be egy regeneráló hetet 3-5 hetente, amikor a gyakorlatokat könnyebb súlyokkal és fele ismétlésszámmal végzed, így visszanyerheted a további fejlődéshez szükséges energiát.

NO. 2: NE HAGYD KI A BEMELEGÍTÉST

Azért hívják „bemelegítésnek”, mert növeli a tested hőmérsékletét, növeli a izmaidba áramló vér mennyiségét illetve csökkenti a különböző izom és kötőszöveti sérülések kockázatát. A súlyzós edzés előtt még egy 5-10 peres kardiózással is sokkal jobb állapotba hozhatod magad a nagyobb megterheléshez.

NO. 3: NYÚJTS ELŐTTE, NYÚJTS UTÁNA

Az ACSM (Amerikai Sportorvosi Főiskola) ajánlása szerinte minden fontosabb izomcsoportot hetente legalább kétszer érdemes nyújtani, minimum 60 másodpercig. Azonban statikus nyújtás az edzés előtt csökkentheti a teljesítményt, ezért dinamikus mozdulatokat célszerű használni.

NO. 4: TARTSD BE A NAPIRENDED

Érdemes egy kötött menetrendbe illesztened a napi edzéseket.  Számos szakember szerint adott napszakokban hatékonyabb az edzés. A reggeli edzések előtt több időt kell szánnod a bemelegítésre, hisz épp hosszabb nyugalmi állapot után vagy. Délutáni edzések esetében magasabb a testhőmérséklet, a leggyorsabb a reakcióidő, míg a pulzus és a vérnyomás jellemzően alacsony.

NO. 5: SZEREZZ EGY EDZŐPAJTÁST

A statisztikák szerint azok közül, akik magányosan edzenek kevesebb, mint 50 százalék képes elérni a kitűzött céljait. Ugyanakkor az edzőpartnerrel tréningezők között ez az arány már 95 százalékra ugrik! Egy edzőpajtás segít fenntartani a motivációd, támaszkodhatsz rá a nehezebb időszakokban és nem utolsó sorban biztonságosabb is vele az edzés.

NO. 6: NE HAGYD KI A KARDIÓT

Szerinted a kardiózás csak a csajoknak való, mi? Hát nem! Amikor valamilyen kardió edzésbe kezdesz, a tested az energiát elsősorban a szénhidrátokból nyeri. Ezután következik a zsír, majd a fehérje.

NO. 7: MARADJ LAZA

Ha olyan izmokat is megfeszítesz emelés közben, melyek lényegtelenek (pl. összeszorítod a fogaid, vonogatod a vállad), akkor csak pocsékolod az energiád. Az ilyen szükségtelen izmok használatával ráadásul a sérülés esélyét is növeled.

NO. 8: LEGYEN SPOTTERED

Természetesen a biztonság a legfontosabb. Egy jó segítő nem csak tudja mikor kell közbeavatkoznia és besegíteni a nyomásba, de buzdítja is a partnerét, aki így később fogja lerakni a súlyt. A szakértők azt ajánlják, hogy a segítő körülbelül 10 centire tartsa a tenyerét a rúd alatt, és mindig legyen tisztában, addig hány nyomást teljesített a partnere.

NO. 9: HASZNÁLD A TÜKRÖT

Az edzőtermekben lévő tükrök nem véletlenül vannak ott, fontos visszajelzést adnak a gyakorlataidról. Segítenek abban, hogy megfelelően végezd a mozdulatokat, valamint láthatod, mégis hogy mutatsz kívülről. Csak az edzőtermi etikett betartására figyelj, tehát…

NO. 10: NE LÉGY TUSKÓ

A súlyok dobálása, a tükröt használók előtti mászkálás vagy protein shake készítése a dísz szökőkút vizéből nem éppen illendő cselekedet. Egy edzőteremben rengeteg módon lehetsz tuskó, ezért légy tekintettel a körülötted lévőkre is.