5 tipp a látványos eredményekért

Vesd be az alábbi trükköket, már holnaptól a nagyobb izmokért!

 A most következő öt tipp, amit az egykori testépítő Gunter Schlierkamp oszt meg veletek, segít, hogy nagyobb súllyal is jól menjen az edzés, és az ismétlésszámot is növelni tudd, de nem ám néhány hónap múlva, hanem már rögtön a következő edzésed alkalmával!

Használj kreatint

Ez sokak számára nyilvánvaló lehet, de vannak, akik nem tudják, hogy 3-5 gramm kreatin elfogyasztása az edzés előtt 30-60 perccel nem kevés extra löketet és energiát ad, így még keményebben tudsz majd dolgozni. A kreatin ugyanis vizet juttat az izmokba és kitolja a fáradtságérzetet, ami eddig megakadályozott abban, hogy elvégezd azt a pár extra ismétlést, ami eddig hiányzott a fejlődésedhez.

Melegíts be

Mint ahogy az autónk motorja, testünk sem tud ideálisan működni, ha egyből a dolgok közepébe csapunk, és előtte nem készítjük fel a rá váró kihívásokra. Sőt, ha bemelegítés nélkül kezdesz el vadul nagy súlyokat emelgetni a hatás egyenesen destruktív lehet, nem beszélve a sérülés veszélyéről. Viszont ha kellőképp bemelegítesz, izmaid is sokkal hatékonyabban tudnak majd dolgozni, mint hideg és merev állapotukban. Guntner legalább 10 perc könnyed kardiózást javasol a futópadon, az ellipszisen, vagy egy biciklin, valamint azt tanácsolja, hogy mindegyik súlyzós gyakorlatodból először végezz el két bemelegítő sorozatot könnyebb súllyal, mielőtt keményebbre veszed a figurát!

Ne félj a szénhidráttól

Persze hozzá kell tennünk, hogy amennyiben a szálkásítás a célod, akkor egy alacsony szénhidráttartalmú és sok fehérjéből álló étrendet ajánlunk, de ha a fő szempont az erősödés, akkor abban bizony kiemelkedő szerep jut a szénhidrátoknak. Egészen pontosan a lassan felszívódó szénhidrátokat javasoljuk, mint például az édesburgonya, a barna rizs, és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Annak érdekében, hogy már a mai edzéseden kirobbanó formában tudj teljesíteni, vigyél be egy nagyobb mennyiségű összetett szénhidrátot (körülbelül 60-100 grammnyit) körülbelül egy órával az edzés előtt, 40 gramm tejsavó fehérje kíséretében. Ez a mennyiség kellő energiával lát el egy kemény edzés során is, így hát nem kell félnünk tőle. Ha ugyanis minimalizáljuk a szénhidrátbevitelt, azt fogjuk érezni, hogy már az edzés felénél elfogyott az összes erőnk.

Hidratálj

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a megfelelő folyadék pótlásnak, pedig elengedhetetlen, hogy elég vizet igyunk edzés előtt és közben is, mivel izmaink több, mint 70%-a vízből áll. Ám ez még nem minden, hiszen az elegendő folyadékbeviteltől jobban is megy majd az edzés!

Használj hevedert és szíjakat

Bár cikkeinkben általában azt igyekszünk nyomatékosítani, hogy eszközök nélkül is lehet maximális intenzitással és eredményesen edzeni, a kutatások azt bizonyítják, hogy a különböző hevederek és szíjak segítségével eggyel több ismétlésre leszel képes az első sorozat során, és kettővel többre a második és harmadik esetében. Ennek érdekében lehet be kell áldoznod a különböző kéztartásokkal végzett gyakorlatokat, például a lehúzást széles fogással, de a helyzet az, hogy az a plusz egy ismétlés jóval többet számít ha az olyan nagy izomcsoportokat akarod fejleszteni, mint például a széles hátizom.