Lépj a fitnesz útjára! - egy világbajnok útmutatása

Interjú Németh Dorottya fitness világbajnokkal

Németh Dorottya kétszeres fitness világbajnok, Európa-bajnok, hatszoros magyar bajnok nem hisz az instant csodákban, csak a türelemmel és kitartással végzett kemény munkában, de nem gondolja, hogy az egészséges életmód egyet jelent az önsanyargatással. 

11 évesen Béres Alexandra egyesületében kezdted a gyermekfitneszt, ma pedig a WBPF szövetség nemzetközi bíróját és a fitness-szakág vezetőjét tisztelhetjük benned. Az utóbbi évek során hogyan változott és merre tart a fitness világa?

Büszkén állíthatjuk, hogy szépen halad előre a sportág, mert szerencsére egyre trendibb a sportos, fitt megjelenés, és egyre többen ismerik fel az egészséges életmód fontosságát, akár a mindennapokról, akár a versenyekről van szó. Pár éve jött létre a népszerű Fitmodel kategória, ahol a nagy izomtömeg helyett inkább sportos, dögös, csajos kinézetet várnak el kerekded idomokkal. Nagyon sokan szeretnének ezekre a lányokra hasonlítani, és megmérettetni magukat a versenyeken. Ennek köszönhetően pár év alatt tízszeresére nőtt a versenyzők száma. 

ND5verseny.jpg

Kazári Mónikát jelenleg Te készíted föl a thaiföldi WBPF világbajnokságra. Mesélj a közös munkáról!

Mónival nagyjából két éve kezdtünk együtt dolgozni. Egyszerűen eljött hozzám, hogy szeretne sportosabb életet az egyetem mellett. Móni különleges szépség, úgyhogy már a második héten elkezdtem neki duruzsolni, hogy ki kellene próbálnia magát egy versenyen, és pár hét gondolkodás után azt mondta, hogy vágjunk bele. Az első versenyszezonja tavaly tavasszal volt, ahol már megnyerte a tehetségkutató kategóriát, aztán az EB-n is a top 3-ban volt. Látszott rajta, hogy nagy tehetség, de ahhoz, hogy minőségi izmokat alakítsunk ki, időre volt szükség, úgyhogy az őszi szezont kihagyta. Aztán lediplomázott az egyetemen, de közben folyamatosan edzettünk, és az idei tavaszi szezonra olyan harmónikus izomtömegre tett szert, hogy végigverte egész Európát. Ő az abszolút magyar bajnok, ami azt jelenti, hogy azt a versenyt is megnyerte, ahol nyolc kategória bajnokai indultak. Ezután jött az EB, és most irány a világbajnokság Thaiföldre. Még három hónapunk van az arányok és részletek tökéletesítésére.

Milyen esélyekkel indulnak a magyar versenyzők? 

Mi magyarok különösen jónak számítunk, minőségi csapatot vagyunk képesek delegálni a világbajnokságra, ahonnan szinte minden évben mi hozzuk el a legsikeresebb női csapat különdíját, de legalábbis az első három között számolni kell velünk. Ez azért nagy szó, mert pici nemzet létünkre olyan országok ellen versenyzünk, mint az idén a vb-nek helyet adó csaknem 70 milliós Thaiföld, és annak ellenére, hogy csak páran indulunk, sikerül mindig az élmezőnyben végeznünk.

ND6verseny.jpg

Minek vagy kinek köszönhető mindez?

Rengeteget köszönhetünk Buranits Ildikónak, Magyarország elsőszámú sportpromóterének, aki 2001-ben indította el a Fitparádét, ami nélkül többek között a fitmodel női és férfi kategóriák sem jöttek volna létre több mint egy évtizeddel ezelőtt. Igazán lelkiismeretes szakember, aki valóban a szívén viseli a versenyzők sorsát, a tehetséggondozást, az utánpótlás nevelést. Ő az, aki megtalálja a csiszolatlan gyémántokat, és végig kíséri őket az útjukon. Nemzetközi sportdiplomáciában is jelentős sikereket értünk el a segítségével, és most ő a világszövetség női bizottságának elnöke, tehát globális szinten képes érvényesíteni a szakmai elképzeléseit. A fitmodel kategória egyébként sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, mint saját szakágam, a fitness. Ennek az az oka, hogy az előbbi nem igényel a miénkhez hasonló előképzettséget, ezért sokaknak meghozza a kedvét a versenyzéshez. Nálunk viszont be kell mutatni egy másfél perces koreográfiát is, amely a különféle rokonsportágak (RSG, aerobik, torna, stb.) elemeit ötvözi, és rengeteg gyakorlás és komoly állóképesség továbbá tapasztalat szükséges. Minél idősebb az ember, annál nehezebb a hajlékonyságot és az erőelemeket az akrobatikus elemeket elsajátítani. Ha gyerekkorban nem teremtődnek meg a szükséges alapok, akkor nemzetközi eredmény sem várható a későbbiekben. Maga a gyerekfitness Magyarországon kiemelkedő színvonalú, viszont 16 éves korban a lányok többsége abbahagyja a versenyzést.

Mi ennek az oka?

Egyrészt maguk a fitneszesek is egy idő után hajlamosak „átigazolni” a fitmodel kategóriába, mert már nem szeretnének koreográfiákat tanulni, és naponta több órát gyakorolni. Szerintem többnyire azért vesztik el a motivációt, mert elegük van a sérülésekből, vagy azért mert idővel egyre nehezebb a hajlékonyságot, rugalmasságot és a dinamikát megőrizni. Másfelől eddig a korábbi versenystruktúra sem nagyon támogatta a felnőttek versenyzését. Az a kategória például, ahol én is ötször nyertem az országos bajnokságon, gyakorlatilag megszűnt. A WBPF Hungary fitness-szakág vezetőjeként azt szeretném elérni, hogy minél többen folytassák 16 év fölött is a versenyzést, és a szövetségben igyekszünk a felnőtteknek is minél több nemzetközi lehetőséget biztosítani, többek közt az évente megrendezett Európa és világbajnokságokon.

ND7verseny.jpg

Mit tartasz még küldetésednek?

Két fő területen tevékenykedem, mióta abbahagytam a versenyzést. Az egyik a versenyzők felkészítése: általában 15-20 versenyzőm van, akik minden szezonban indulnak, és félévente csatlakoznak hozzánk új lányok is. Az egyik misszióm, hogy minden tudásomat átadjam ezeknek a lányoknak, és bajnokokat neveljek. Másik küldetésem, hogy széles körben segítsem a hozzám forduló embereket az életmódváltásban. A vendégeink 90%-a nem versenyző, egyszerűen csak szeretne fittebb lenni, fogyni, kigyógyulni egy betegségből vagy épp megelőzni azt. Szeretném megtanítani nekik, hogy a diéta és az egészséges életmód nem az önsanyargatásról szól.

Hogyan látod a gyerekek helyzetét?

Szakmailag annyit mondhatok, hogy a WBPF gyerek szekciója egyelőre stagnál, mert a felnőttekre koncentrálunk, de a jövőben mindenképp szeretnénk elindítani a gyerek versenyrendszert is. Nagy általánosságban én azt tartom, hogy igenis fiatal korban kell elkezdeni sportolni, és meg kell tanítani a gyerekeket az egészséges életmód alapjaira, ahelyett, hogy cukorral és gyorskajával tömnénk őket. Magam sokáig tartottam gyerekfitneszt, és volt olyan tanítványom, aki már hétévesen narancsbőrös volt, és ez kizárólag azért van, mert olyan tartósítószeres gyorsételeket etetnek vele, amivel a szervezete nem tud mit kezdeni. Persze azáltal, hogy a szülőket neveljük, a gyerekeket is neveljük.

ND10verseny.jpg

Miért érdemes elkezdenünk az életmódváltást?

Elég csábító cél, hogy valaki fel merjen venni jövőre egy farmersortot, büszkén sétálhasson végig a strandon, és ne kelljen mindenféle lepedőkbe burkolóznia, ha szeretne eljutni a lángosos bódéig. Emellett ott van az egészséges életmód is, amit sajnos hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani, de ha valaki elkezd egészségesen táplálkozni, és nem is feltétlenül konditeremben edzeni, hanem bármilyen sportot űzni, akkor sokkal vitálisabb lesz, és egyszerűen jobb lesz a közérzete. Általában az a kifogás, hogy a munka mellett elfáradnak és nincs idejük, de szerintem fordítva kell gondolkodnunk. Ha valaki elkezd sportolni és megfelelő tápanyagokat fogyasztani, akkor a munkát is jobban fogja bírni, és az egész életét pozitívabban fogja látni. Egyszerűen jobban fogja érezni magát. Már csak ezért is érdemes elkezdeni.

Életmódváltásból igencsak kijárt Neked is. Miután abbahagytad a versenysportot, fölszedtél 30 kilót, majd példátlan kitartással visszanyerted a csúcsformád. Mit tanácsolsz azoknak, akik teljesen elveszettnek érzik magukat? Hogyan lehet visszanyerni a reményt, és megbékélni önmagunkkal?

Mindig azt mondom, hogy nincsenek különleges szuperképességeim, és nem tudok a vízen járni. A titkos fegyverem a „türelem, soha-nem-adom-fel, és csak-azért-is” kombó. Ha ez megvan valakiben, akkor az bármire képes lesz. Az én történetem csak addig motivál valakit, amíg leülünk egymással szemben, megbeszéljük, aztán fölállunk és hazamegyünk, de ha ezután nincs saját sikerélménye, akkor csalódott lesz, és elfelejti az egészet. Néhány alapszabály betartásával és önfegyelemmel azonban el lehet indulni az úton, és apró lépésenként mindenféle csoda nélkül el fog jönni a sikerélmény, és vele együtt a motiváció is, míg végül a fitness szerelmese lesz valaki, és már nem muszájból megy edzeni, hanem mert jól esik és feltölt. Én hiszek a személyre szabottságban. Mindenkinek más a célja, és ezeket nem lehet összemérni. Van olyan, aki már attól megőrül, hogy egy picit „cucis” a hasa, és van, aki 30 kilót szeretne fogyni, mert mondjuk pajzsmirigy problémája van. Siker az is, ha valaki 40-es helyett már csak 38-as nadrágot hord, ha elhagyta az inzulinrezisztencia gyógyszerét, vagy ha éppen Európa bajnok lett. Mindegyik siker, amire büszkének kell lennünk.

ND4.jpg

Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy nő szeresse azt, akit a tükörben lát?

Ha egy csaj magabiztos, akkor a többi már jön magától. Nem a kinézet számít, hanem a belső egyensúly. Lehet bármilyen szép egy lányt, ha belülről nem csillog. Egy lány, akin valakin 10 kiló felesleg, de árad belőle az energia, sokkal vonzóbb nem csak a férfiak, de az egész környezete számára, mint egy tökéletes testű frusztrált nő, aki belül nem boldog, és nem ezt sugározza. Ha nincs meg ez a kiegyensúlyozottság, akkor sem szabad siránkozni és befordulni, inkább meg kell tudni az okát, és el kell kezdeni lépéseket tenni. A legtöbben szerintem ott térnek le a helyes útról, hogy feladják önmagukat. Sokat foglalkoztam a kérdéssel, mert szerintem egy jó személyi edző nem intézi el annyival, hogy guggolj 5-öt, hanem mindig egy kicsit pszichiátere is a kliensének. Sok párkapcsolati válságot néztem végig, és a saját életemben is azt tapasztaltam, hogy onnantól, hogy saját magad feladod, veszett ügyed van. Fontos, hogy pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk, és mire mondunk igent vagy nemet, és a saját mércénk szerint éljünk. Nem szabad senkitől sem függni, és senki miatt másként cselekednünk, mint ahogy szeretnénk.

Ha már itt tartunk, a Te szemedben mi teszi férfivá a férfit?

Az összhatás és a kisugárzás. Nekem nincs zsánerem, és az sem igaz, hogy azért csak mert fitneszes vagyok, minden áron testépítőket szeretek. Olyan férfival tudok együtt lenni, akire fel tudok nézni. Aki okos és vicces, és aki ugyanúgy elhivatott, mint én. Aki tudja, mit akar az élettől, és halad a saját útján, mert csak így tudom mellette biztonságban érezni magam. Én elég erős csajszi vagyok, aki irányít, rendet tesz, ha kell, becsavarja a villanykörtét, de a párkapcsolatban szeretem, ha nőként óvnak és védelmeznek. Nem elég, hogy szerelmesek vagyunk, fontos, hogy barátok is legyünk, és őszintén tudjunk beszélni.

ND8.jpg

Te honnan nyered az erőd?

Én tényleg azzal foglalkozom, amit igazán szeretek, és amit elhivatottságból és szenvedélyből csinálok. Egyszerűen nem munkaként fogom fel, hogy korán kell kelnem, még akkor sem, ha egyébként jól esne sokáig aludni.

Van példaképed? 

Sok ember van, akikre felnézek, de kifejezett példaképem nincs, és talán nem is volt soha. Valódi maximalista vagyok, magammal szemben örökké elégedetlen, aki mindig jó magasra állítja a lécet. Igyekszem a saját utamon haladni. 

WBPF, edzősködés, cégvezetés, tanácsadás, blogolás. Számtalan elfoglaltságod mellett milyen az időbeosztásod, és hogyan maradsz formában? 

Heti három napot töltök a termünkben annak menedzselésével és edzősködéssel, a maradék két szabad délelőttömben intézek minden egyéb szakmai ügyet. Mondhatom, hogy ez teszi ki az életem 90%-át, és a maradék 10%-ban jöhet a család és a barátok. Volt olyan időszak is, amikor 100%-ban a munkámmal foglalkoztam, de hamar megtanultam, hogy ezt nem szabad. Igenis időt kell hagynom a magánéletre, el kell mennem a barátnőimmel csacsogni, bulizni, bármi mást csinálni, ami által új impulzusokat is kapok. Mindenben benne vagyok a raftingolástól a hullócsillagnézésig. Szeretek olyan dolgokat csinálni, amiktől azt érzem, hogy élek.

ND2.jpg

Milyen edzéstervet követsz?

Természetesen most már más a helyzet, mint amikor versenyre készültem. Most már csak azért edzem, mert jobban érzem magam tőle. Heti 3-4 alkalommal 40 perc aerob edzést végzek. Emellett figyelek arra is, hogy a heti 2 súlyzós edzés is meglegyen, az alsó- és a felsőtestre, változatos gyakorlatokkal. Az én alkatom könnyen bevizesedik és viszonylag hízékony, úgyhogy, ha nem vigyázok, hamar elfedődnek az izmaim. Éppen ezért inkább kisebb súlyokat használok, viszonylag kis pihenőkkel, főleg szuperszettekben vagy intervallozva. Imádom a gyilkos edzéseket, és szeretek mindent beleadni!

Van kedvenc gyakorlatod? 

Válledzésből jöhet bármi! Valamiért ezt nagyon szeretem, és még az is jó érzés, amikor ég és fáj. Az aerob edzést is nagyon szeretem, mert csak berakom a fülembe a zenét, és teljes mértékig kikapcsol. 

ND1.jpg

Milyen az étrended?

Önsanyargatás helyett megtanultam, hogy amit éppen megkívánok, legyen az rántott sajt, bolonyai vagy lecsó, azt elkészítem diétásan. Naponta ötször-hatszor eszem, teljesen változatosan. A vasárnapi ebéd a csaló étkezésem, amikor azt eszem, ami csak szembejön. Ha valaki évek óta odafigyel arra, hogy kiegyensúlyozottan étkezzen, és nem zsigereli ki a testét, akkor semmi baja nem lesz egy balatoni lángostól. Ellenkező esetben a szervezete pánikszerűen mindent elraktároz. Én egyébként imádok főzni és akár sütni is, diétás sütiket és palacsintát, ha van rá időm.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a táplálék kiegészítőket, hiszen nem csak versenyzőknek készülnek, hanem olyanoknak is, akik egész nap az irodában ülnek, és még csak nem is edzenek. Az egyszerű magyarázat az, hogy a szervezetnek alap anyagcseréje folytán eléget bizonyos kalóriamennyiséget. (Ez lehet 1400-1500, de akár 3000 is, attól függően, hogy nő-e vagy férfi az illető, edzett-e aznap, vagy épp levitte-e a kutyát sétálni.) Ha ezt nem biztosítjuk, akkor a szervezet sajnos az izomzatot és a csontrendszer is elkezd lebomlani. Nem fair, de sajnos a zsír bomlik utoljára. Ahhoz, hogy ez ne így történjen, megfelelő mennyiségű fehérjét kell ennünk, ha viszont edzünk, vagy szeretnénk formálni a testünket, akkor még annál is többet. Azt szokták mondani, hogy ilyenkor testsúly kilónként 2 g fehérje szükséges naponta. Egy 60 kilós nő esetében ez minimum 120 g. Ha belegondolunk, hogy 10 dkg csirkehúsban van mondjuk 20 g fehérje, akkor nem nehéz kiszámolnunk, hogy napi fél kiló csirkét, 5 tojás fehérjét, és 10 deka túrót meg kellene ennünk, hogy ezt fedezzük. Ennyit még egy versenyző sem eszik. Ezért találták ki a táplálék kiegészítőket, hogy megkönnyítsék az életünket, és ne kelljen napi fél kiló csirkét megennünk. Ezek nem gyúrós porok, nem nőnek tőle a férfiaknak mellei, meg a hülyeségek sora sem igaz, amiket gondolni szoktak. A tejsavó fehérje mindenféle ízben és formában kapható, laktózérzékenyek ehetnek marhából vagy tojásfehérjéből készült készítményeket, de már a vegánok is találnak maguknak csicseriborsó meg rizs alapú porokat. Aki pedig nem tudja turmixban meginni (én sem úgy szoktam), az hozzákeverheti a reggeli zabpehelyhez, vagy készíthet belőle valami finomságot, mondjuk palacsintát. Édességpótlónak is kiváló, és isteni finom.

Milyen gyakori tévhitekkel találkozol még?

Rengeteg hiedelem van azzal kapcsolatban, hogy diétázáskor semmit sem szabad, és napi párszáz kalórián kell tengődnünk. Ezeket nem szabad elhinnünk, mert pár hét alatt kialakítható egy olyan étrend, amely ugyan nem azonnal vezet el a célhoz, viszont tartós és egészséges. Persze vannak alapszabályok, amiket be kell tartani: el kell hagyni a cukrot és a lisztet, de ezzel együtt is nagyon változatosan és jókat lehet enni. Nem igaz, hogy a diéta csak csirkéből és salátából áll, ahogy az sem, hogy 6 után nem szabad enni. Ezen kívül nincs lokális zsírégetés sem, azaz nem lehet csak innen vagy onnan fogyni. A kedvencem pedig az, amikor a lányok pánikba esnek, hogy mikor edzeni kezdenek, a mérleg nem lefelé, hanem fölfelé indul. llyenkor nem a mérleget, hanem a tükröt kell nézni, hiszen az izom miatt leszel több kiló. Miért lenne ez másként, mint a fiúknál?

ND9.jpg

Milyen alapszabályokkal kell tisztában lennünk? 

Én abszolút konzervatív és konvencionális vagyok, azaz nem hiszek semmilyen csoda újdonságban. Abban hiszek, hogy ha valaki változtatni szeretne, akkor el kell fáradni, meg kell izzadni, izomláznak kell lennie. Meg kell halni az edzésen. Ha léteznének pár perces csodák, akkor nem lenne egy kövér ember sem a földön. Ki kell lépni a komfortzónából ahhoz, hogy változás történjen.

A változás 70%-ban az étrenden múlik, a maradék 30-ban meg a mozgáson. Alapszabály, hogy kis súlyokkal és sok ismétléssel inkább alakot formálunk, nagyobbakkal végzett kevés ismétléssel pedig tömeget növelünk. Zsírégetéshez 35-60 perces aerob vagy intervallumos edzést javaslok, mert ilyenkor konkrétan a zsírraktárból nyeri a szervezet az energiát. Még egy tévhit: manapság mindenféle edzésmódszerre azt mondják, hogy intervallumos, még az iramjátékon alapuló fartlek futásra is. Az intervallumos edzésnek valójában az a lényege, hogy 120 alá nem eshet a pulzus, és a szervezetnek teljesen el kell savasodnia. Életkortól, edzettségi szinttől függően fel kell vinnünk a pulzust 180-ra. Ilyenkor a tejsav felszaporodik, amit edzés után el kell szállítania a szervezetnek, ehhez pedig több kalória szükséges. A funkcionális edzések egyre népszerűbbek. A CrossFitet, kettlebell-köredzéseket, és saját testsúlyos gyakorlatokat nagyon szeretem, mert kiváló állóképesség és erőnlét fejlesztők. Ha viszont valaki a testét szeretné formálni, mint egy szobrot, akkor nem ússza meg a konditermet.

Hogy ki mennyire és mely területeken hízékony, genetikailag determinált. Van, aki popsira, van aki csak belső combra vagy csak hasra, 35 felett meg már olyan helyekre rakódik le a zsír, ahová addig sosem, és egyre nehezebb lesz megszabadulni tőle. Sajnos az viszont igaz, hogy ha viszont éheztetjük magunkat, akkor általában legelőször a mellünk fogy el. De nem ezzel kell foglalkoznunk! Ha valaki nem érzi jól magát a bőrében, az nemcsak nagy terhet rak az illetőre, de teljesen tönkre is teheti az életét. Ennek szerteágazó mellékhatásai lehetnek, és akár emberi kapcsolatok, párkapcsolatok is rámehetnek. Mivel én megjártam ezt a poklot, küldetésemnek érzem, hogy minél több nőnek, férfinak és gyereknek segítsek abban, hogy ne kerüljenek ebbe a helyzetbe, vagy ha már benne vannak, akkor megtanítsam nekik, hogy soha nem késő elkezdeni, és hogy ne adják fel. Ha feladják és nem bíznak magukban, az nem vezet sehová, de ha elhiszik, hogy meg tudják csinálni, akkor a határ a csillagos ég.

Te mit szeretnél még elérni?

Álmodni sem mertem volna, hogy ilyen dolgokat fogok elérni, és szeretnék tovább haladni ezen az úton, és minél több embernek segíteni. És mivel elég családcentrikus vagyok, szeretnék két rosszcsont gyereket és egy szerető férjet. Nagyon szeretek háziasszonykodni, főzni a páromnak, és a gondját viselni.

ND3.jpg

Nemrég volt a Sziget után a második fellépésed az Anna and the Barbies-zal a Barba Negrában. Hogy érezted magad?

Szavakkal nem tudom leírni az élményt. Ez volt a nyárzáró nagykoncert, és 6 számban vettünk részt egy tanítványommal, köztük az Álmatlan című dalban, ami külön megtiszteltetés volt, mert ez 16 éves koromtól úgy 6-7 éven keresztül életem meghatározó zenéje volt. Ez egy lassú, szép szám, amiben szalagoztunk, de volt őrjöngés is, amikor hastáncosokkal és óriási oroszlánfigurákkal ugrándoztunk. Tényleg elmondhatatlan. Nekem a fitness gyakorlati része a valódi önkifejezés. Mondjuk úgy, mint egy festőnek a festménye. A versenyzésnek is ez a része hiányzik, mozgással kiadni a legbelsőbb érzéseimet, aztán elemezni. Annát egyébként hónapok óta én edzem, és nagyon szépen alakul. Mivel nagyon tetszik neki a koreográfiám, ezért tervezünk további közös fellépéseket, de még nincs meg a következő időpont. Ő pontosan tudja, hogy minden ilyesmire nyitott vagyok. 

Addig is, míg kiderül a legközelebbi koncert időpontja, milyen sporteseményekre vagy szakmai napokra érdemes ellátogatnunk?

A Wellness magazin szakmai napjára szeptemberben, és a Fitparádéra október 17-18-án. Ez utóbbi egy 13 éve megrendezésre kerülő kétnapos multisport fesztivál, ahol a rendkívül magas színvonalú versenyek mellett számos kiállító lesz, és sok mindent meg lehet találni. Ráadásul vasárnap az aerobik programokon is érdemes részt venni. Ezen kívül érdemes bárhová elmenni, ahol újat lehet tanulni!