Girl Power! - Nők az elit alakulatban?

Kristen Greist és Shayne Haver Amerika első két női rangere

Amerika történelmében most először két nő, Kristen Greist hadnagy és Shaye Haver főhadnagy szerzett minősítést a hadsereg különleges szárazföldi alakulatának elitképzőjén, a georgiai Benning Erőd területén működő United States Army Ranger School kiképzőbázison. Mondanunk sem kell, hogy a 96 fős évfolyam többi 94 tagja mind férfi volt. Mindkét amazon eredetileg a New York állambéli West Point katonai akadémia kadétja volt, akik dacolva a zord időjárással, gyilkos gyalogtúrákkal, álmatlan éjszakákkal és a legbrutálisabb bevetési gyakorlatokkal, most bekerültek az amerikai hadsereg katonai arisztokráciájának krémjébe. A rangerek speciális felkészítése talán ma a világ egyik legkeményebb kiképzése, ahol az egyéni teljesítmény és villámgyors reakcióidő mellett az összetartó csapatmunkát és a kereszttűzben tanúsított kitartást is könyörtelenül próbára teszik.

Az amerikai hadsereg idén először engedélyezte, hogy az intenzív kiképzőtáborban próbaképpen nők is részt vehessenek. Griest és Haver azon 20 nő (és 381 férfi) között volt, akik április 20-án elkezdték a programot. Nyilván kíváncsi vagy, milyen próbatételeket kellett kiállniuk erőnlétük tesztelésére. Noshát: 49 fekvőtámasz, 59 felülés, és egy 8 km-es futás 40 perc alatt? 6 húzódzkodás, úszógyakorlat, navigációs teszt, 20 km-es gyorsgyaloglás, akadálypályák, négynapos katonai hegymászás, 3 ejtőernyős ugrás, négy helikopteres légitámadás, és egy 27 napos komplett bevetési gyakorlat elég meggyőzően hangzik, nemde?

A CNN szerint azonban a két G.I. Jane egyelőre nem követheti férfi csoporttársait a 75. Ranger Gyalogezredbe, mert a jelenlegi törvények szerint nők még mindig nem szolgálhatnak a különleges alakulatban, és a Pentagon várhatóan ez év végéig nem is hoz majd döntést a hölgyek bevetésben betölthető pontos szerepéről. Ettől függetlenül már az is nagy eredmény, hogy a két bátor katonának sikerült bebizonyítania, hogy a nők is képesek kiállni a különleges kiképzéssel járó fizikai (és mentális) megpróbáltatásokat.

Greist hadnagy a bizottság előtt ezt mondta küldetéséről: „Valamiféle belső késztetést éreztem. Azt szerettem volna, ha a nők következő generációinak megadatik ez a lehetőség, és ezért bizonyítanom kellett. Szóval ez a nyomás nehezedett rám."

A kiképzésen egyébként férfiakra és nőkre egyaránt ugyanazok a követelmények vonatkoznak. Ahhoz, hogy valaki sikeresen elvégezhesse a kurzust, számos embert próbáló feladatot kell extrém körülmények között megoldani, minimális élelem és alvás mellett, ami testre és lélekre egyaránt hatalmas terhet ró. Az amerikai kontinens pedig kiváló változatos terepet biztosít mindehhez: rideg hegyek, sötét erdők és kegyetlen mocsarak várják a lelkes hazafiakat. Hajrá, csajok!