Arnold Model

A Múmia kiugrik a szarkofágból és beszól a lányoknak.  Irány az Arnold! Ez ilyen egyszerű? - Vongsanti Babett riport (Vitaflex Team)Tényleg Lakatos Múmia Misi hívta fel a figyelmedet arra, hogy neked versenyezned kell?


Igen, ez pontosan így volt. Akkor már jártam egy ideje a győri Cutler-be és láttam őt, ahogyan edzi a lányokat, de sohasem mertem odamenni és megkérdezni, hogyan lehetnék én is versenyző. Aztán egy alkalommal, mikor helytelenül hajtottam végre egy gyakorlatot, odalépett hozzám és kijavított.

Azóta már jól csinálod ezt a gyakorlatot?

Naná! És akkor kérdezte meg, hogy érdekelne-e a versenyzés, tekintve, hogy előnyös genetikai adottságaim miatt alkalmasnak talál erre.

DSC02128.JPG

Azonnal igent mondtál?

Természetesen nem. Szükségem volt egy kis időre. Alaposan meg kellett gondolnom, hogy az egyetemi tanulmányaim mellett, hogyan tudnám vállalni a versenyekre való felkészüléseket. Néhány hét kellett, hogy meghozzam a végső döntést.

Melyik egyetemre jársz?

A győri Széchenyi egyetemre, gazdálkodás menedzsment szakra. Közgazdász leszek.

Érdekelne, hogy addig a pillanatig, mit gondoltál a női versenyzőkről, egyáltalán az ilyen versenyekről? Azokról a csajokról, akiket a Múmia nyúz nap mint nap…Mond meg őszintén, mit gondoltál róluk?

Most, így visszagondolva nem igazán voltam képben a versenyzéssel kapcsolatban. Volt egy elgondolásom arról, hogy valamelyest többet kell figyelni a táplálkozásra és komolyabban kell edzeni, de fogalmam sem volt arról, hogy ez mennyire kemény életforma és milyen áldozatokat kell hozni a legkisebb eredményért is. Soha nem gondoltam volna, hogy grammokra lesz kiszámítva a táplálék, amit naponta magamhoz vehetek. És azt sem, hogy ennyire szigorú edzésmunkát kell végeznem.

Na jó, elkezdtél komolyabban készülni, de nem durva egy kicsit, hogy egyetlen röpke évet töltesz el versenyzéssel és máris kvalifikálsz a testépítés és fitness világ egyik legnagyobb versenyére, az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett ARNOLD  SPORT FESZTIVÁLRA. Vannak, akiknek egy szorgos élet munkája után sem sikerül…

Az igazság az, hogy én egy olyan kategóriába kvalifikáltam magam, ami csak három évvel ezelőtt került be a columbusi verseny programjába. Ez A MODEL kategória. Korábban fitness, bikini figure, physique versenyeken indulhattak női versenyzők. A MODEL-ben az egészséges megjelenés, a fit testalkat, a karizmatikus megjelenés, és a kisugárzás számít.

Lehetne gondolni, hogy egy teljesen új kategóriában bizonyára könnyebb kvalifikálni, de én úgy tudom, hogy 1700 versenyző közül sikerült bejutnod abba a 15 fős mezőnybe, amely szerepelni fog az ARNOLD színpadán. 1700-ból a tizenötbe! Egyedül Európából! Azért ez nem kispályás teljesítmény!

A kvalifikáció azzal indult, hogy fotókat kellett elküldenem. Profi és amatőr fotókat egyaránt. Egy bemutatkozó szöveget is kellett a fotókhoz csatolni. Ez alapján egy szakmai válogatás során alakult ki, hogy kik azok a versenyzők, akik érdemesek arra, hogy felkerüljenek a 2019-es ARNOLD MODEL választás honlapjára. Onnan lehetett bejutni az álom 15-be, amit közönség szavazatok alapján és egy szakmai zsűri döntése alapján alakult ki.
DSC02204.JPG
Mikor tudtad meg, hogy döntős vagy?

Négy héttel ezelőtt.

Nem mondod komolyan, hogy már csak két heted van a felkészülésre?

Már nincs két hetem…

Hihetetlen. Hogyan lehet bekészülni az Arnoldra öt és fél hét alatt?

Nyilván nem könnyű, de azért azt tudni kell, hogy ez nem egy testépítő, vagy fitness forma verseny, ahol rendkívül komoly dimenziókkal és definíciókkal kell rendelkezni. Itt lepontozzák a túlságosan kidolgozott izomzatot. Hátrány a végletekig lepucolt test, a kockás hasizom. A kellemesen nőies vonalakat, tökéletes arányokat díjazzák. Az internetes válogatás során pedig alaposan kiválogatták, hogy kik azok, akik rövid idő alatt is csúcsformába tudnak jönni.

Ez érthető. Ugyanakkor az edző fejével gondolkozva, azért ez így mégsem könnyebb feladat, hiszen a többi kategóriában viszonylag látványos változást kell generálni az utolsó hetek diétájával, jobban látható hol tartunk. A MODEL kategóriában hogyan lehet javulni a verseny előtti időszakban? Úgy, hogy nem lehetsz elég jó? Arra kell vigyázni, hogy véletlenül se száradj be? Ugyanakkor puhány sem lehetsz… Nekem egy kicsit komplikált.

Edzőm szerint, egyszerű a képlet. Ugyanis módszerének alapja, hogy szezonon kívüli időszakban sem lehet formán kívüli állapotba kerülni. Mindig azt kéri tőlünk, hogy a verseny felkészülések közti periódusban is figyeljünk az étkezésre, mivel sokkal könnyebb így bekészülni, mintha egy sumo versenyzőt kell lepucolni. Tulajdonképpen, már mirelit formában vagyunk, pár hét alatt képesek vagyunk színpadi formát hozni.


Ennél konkrétabbat is szeretnénk tudni az off szezon mirelit állapotának táplálkozásáról!

Ebben az időszakban sem eszem cukros dolgokat, kenyeret. A makronutriensek arányát sem változtatom meg számottevően. Ebből következik, hogy a fehérjebevitelt is magasan tartom.

Mennyi kell, hogy legyen a napi fehérje bevitele egy ARNOLD MODELNEK?

Testsúlykilónként 2-2.5 gramm. Nekem is táplálni kell az izmaimat. Ha pedig nem lenne ennyi a fehérje, akkor a szénhidrát és a zsír lenne túl sok a táplálékaimban.

Mennyire szigorú a verseny előtti diéta?

Azon a vasárnapon, amikor megtudtam, hogy bekerültem a legjobb 15-be, azonnal elmentem bevásárolni. Csak olyan ételek lehetnek otthon, amelyek céljaimnak megfelelők. Egy applikáció segítségével folyamatosan ellenőrzöm a bevitt táplálékok paramétereit. Így pontosan nyilván tudom tartani a napi fehérje, szénhidrát és zsírbevitelt. 120 g ch, 120 g fehérje, és 20 g zsír bevitellel indítottam.

Ezt kell csökkenteni a hetek folyamán?

Az edzőm folyamatosan kontrollálja a formám és ennek megfelelően változtat a diétán. Főleg a szénhidráttal kell variálni.

Van olyan, hogy zéró szénhidrátos napokat is be kell iktatni?

Nem jellemző. Talán csak a verseny előtti napon.

Nálatok is van szénhidrát töltés a színpadra lépés előtti órákban?

Igen. Folyadékbevitel csökkentés és szénhidrát töltés is van. De folyamatosan ellenőrizni kell a formát, mert én hajlamos vagyok a túlfogyásra. A pécsi Magyar Bajnokságon például, a verseny előtti estén edzői utasításra kellett komolyabban falatoznom, hogy az ideális forma meglegyen. Sőt, még másnap délelőtt is fel kellett kajálnom magam…

És így lettél Magyar Bajnok…

Igen, sikerült nyernem.

DSC02235.JPGHonnan szerzed be a táplálék-kiegészítőidet?

A VITAFLEX üzletekben vásárolok régóta, és büszke vagyok arra, hogy 2019. februárjától a VITAFLEX TEAM csapatát erősíthetem. Találkozhattok majd velem a social média felületein, illetve hamarosan jelentkezem edzés és főzős videókkal a Vitaflex youtube csatornáján.

Milyen táplálék-kiegészítőket viszel be a szervezetedbe a csúcsforma eléréséhez?

Reggeli után beveszem a szokásos vitamin és ásványi anyag tablettáimat. Az ízületeim védelméről Collagén bevitellel gondoskodom. Edzések előtt NUTREND CARNITINE DRINK italokat, és a NUTREND zsírégetőit használom (Fat Direct, Fat Direct Shot, és Carnitin 3000 shot. Tréningek alatt pedig OLIMP BCAA és OLIMP Glutamin készítményeket fogyasztok. Váltogatom a kapszulás és az ízesítet BCAA és Glutamin poros változatát, amit edzés alatt iszom meg a gyorsabb felszívódás érdekében. Pihenőnapokon a kapszulás formát részesítem előnyben. Utána természetesen kötelező a protein turmix.

Első versenyszezonodban magyar bajnoki címet szereztél, Európa bajnok lettél, hajszállal maradtál le a NAC VB aranyról, majd kvalifikáltál az Arnoldra. Nem rossz kezdés. Pillantsunk most bele az edzés rutinodba. Hányszor edzel egy héten?

Hat napot edzek egy héten. A súlyzós tréningek mellé öt, negyven perces aerob edzést iktatok be. De ezt is az aktuális forma szerint változtatom. Vigyáznom kell, nehogy túlzásba vigyem a zsírégető edzéseket, mert akkor a nehezen megszerzett izomzatom látja kárát. Igyekszem a pulzusomat 130 körül tartani, általában lépcsőzőt használok, vagy futópadon hegyi sétát végzek.

Mely testrészeid igényelnek több figyelmet?

A combhajlítók, és a popsi edzésével kell többet foglalkoznom. Ezeknek biztosítok prioritást az edzés programomban. Én főképp a nehéz alapgyakorlatok hatásosságában hiszek. Ezért kitörések, mély guggolások jelentik a lábedzéseim gerincét.

Mit vársz a 2019-es ARNOLD SPORT FESZTIVÁLON való szereplésedtől?

Tudom, sokan úgy vélik, hogy én már azzal is nyertem, hogy ott lehetek álmaim versenyének színpadán. Már megkaptuk a VIP belépőt arra az estélyre, ahol a példaképeimmel együtt fogok bulizni. Ez is hihetetlen. Én azonban úgy gondolom, hogy ha már ott vagyok, akkor szeretném a lehető legjobb helyezést elérni. Alapból kompetitív típus vagyok és szeretek küzdeni a céljaimért. Biztos, hogy mindent meg fogok tenni, hogy kihozzam magamból a maximumot!

Ámen! Kívánjuk, hogy te legyél az, aki győztesként STATUS FITNESS MAGAZIN címlapjára kerül, megnyeri az 5000 dolláros pénzdíjat és együtt vacsorázhat a legendával, Arnold Schwarzeneggerrel!

Sok sikert Amerikában!


Farkas Tamás