5 tipp napi fehérjebeviteled felturbózására

Így fogyassz többet ebből az izomépítésért felelős makrotápanyagból a hatékonyabb fejlődés érdekében.

 

A fehérje tartalmazza a szervezet fejlődéséhez és regenerálódásához szükséges összes aminosavat, épp ezért az egyik legfontosabb makrotápanyag azok számára, akik változtatni szeretnének testfelépítésükön.

Azoknak, akik zsírból szeretnének fogyni és ezért visznek be sok fehérjét fontos tudni, hogy testünk a bevitt kalória 20-30%-át magától elégeti már a feldolgozás során. Ha testünk megkapja a megfelelő mennyiségű fehérjét, akkor pozitív nitrogén-ellátottságú állapotba kerülünk. Minél inkább fenn tudjuk tartani ezt az állapotot, annál több izmot tudunk építeni. Persze, ahhoz hogy mindez megvalósuljon, nem szabad elfeledkeznünk a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelről.

Íme néhány tanács a megfelelő fehérje fogyasztáshoz:

Mindennek nézd meg a tápértékét

Én biztos elérem a szükséges napi mennyiséget. Te meg mernél rá esküdni? Sokan dicsekednek az elfogyasztott napi mennyiséggel, aztán amikor megkérem őket, hogy számolják ki grammra pontosan, kiderül, hogy mégsem fogyasztottak eleget. Ha célod a napi 200 gramm elérése, de mindössze 125 grammot viszel be, ne csodálkozz ha egy idő után fejlődésed stagnálni fog.

Ízesíts!

Természetes, hogy egy idő után megunod, hogy minden nap ugyanazokból a fehérjeforrásokból áll a napi menüd, ha viszont egy kis fűszerrel vagy szósszal megbolondítod a már megszokott fogást, azzal új színt csempészhetsz az egyhangú táplálkozásodba. Próbáld ki a különböző önteteket, ízesítőket, használj bátran egy kis ketchupot, mustárt, barbecue szószt, alacsony zsírtartalmú önteteket, vagy akár a már régóta bevált citromlevet. Ne feledd azonban az önteted kalóriaértékét számításba venni és hozzáadni a napi kalóriamennyiséghez.

A változatosság gyönyörködtet

Ne félj eltérni a megszokottól, és kipróbálni valami újat. Ha minden nap csirkét eszel, legközelebb tolj be egy hamburgert, vagy szürkemarhából készült szendvicset. Ugyanis ha másfajta fehérjeforrást is használsz a csirkén kívül, az mindenképp változatosabbá teszi az étrended. Szóval, ha már eleged van a csirkemellből, cseréld le valami másra, és egy hétig ne is iktasd be az étrendedbe. Minden egyes fehérjeforrás más és más aminosav profillal rendelkezik, így hát a gyakori változtatás lehetőséget biztosít a szervezetednek arra, hogy a létező összes aminosavat felhasználja a fejlődéshez.

Változtass!

Ha nem vagy benne biztos, hogy eléred a kitűzött napi mennyiséget, ne félj akár a kétszeresére növeli egy-egy étkezés fehérjetartalmát. Testünk 25-100 grammnyi fehérjét tud feldolgozni étkezésenként, így nyugodtan belefér még egy extra csirkemell, vagy kétszer annyi tojásfehérje. Akár keverheted is a különféle fehérjeforrásokat egy étkezésen belül.

Kortyolj bele!

Ha épp nem vagy éhes, csak keverj magadnak egy fehérjeturmixot. Ezek ugyanis gyors, kényelmes és nem utolsó sorban zsírszegény megoldást nyújtanak a fehérjebevitel növelésére. Ráadásul semmi erőfeszítésedbe nem kerül két mérőkanálnyi fehérjét egy shakerben vízzel összekeverni. A turmix másik nagy előnye, hogy bárhova magaddal viheted, valamint az edzés utáni gyors fehérje szükséglet fedezésére is ideális. Ha az egyik főétkezésem nem tartalmazza a kellő mennyiségű fehérjét, én utána is el szoktam kortyolni egyet.