Ne hagyd, hogy átverjen a mérleg!

Egyáltalán nem mindegy, mikor, hogyan és mivel ellenőrzöd testsúlyodat!

 

Ha idén télen sem szeretnéd elveszíteni versenyformád, testsúlyod rendszeres ellenőrzése sokat segíthet, hogy ne térj le a helyes útról. Akármilyen egyszerűnek is tűnik a feladat, a legmodernebb digitális csodák ellenére is számos buktatót rejt a kapott adatok kiértékelése. Sokan még mindig nem tudják, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni méredzkedéskor, és a számos tipikus hiba hosszabb távon igen félrevezető lehet. Akár hónapok óta először mázsálod magad, akár nótóriusan figyeled a mutatót, az alábbi néhány trükköt érdemes bevetned, hogy ne csapd be magad a későbbiekben!

FŐ A RENDSZERESSÉG!

A rendszeresség és következetesség bizony az ellenőrzésnél is sokat számít, kiváltképp ha fogyni szeretnél, vagy meg akarod tartani a súlyodat. Egyes tudományos kutatások szerint a gyakori mérlegelés tudatosabbá tesz, mert mindig pontos helymeghatározóként szolgál a célodhoz vezető úton, és segít betartani a diétát. Ez mind szép, de mégis mit értünk „rendszeresség” alatt?  Egyesek a napi gyakoriságra esküsznek, míg mások megelégszenek a heti 2-3 alkalommal, de vannak, akik csak hetente nyomasztják magukat. Fontos, hogy ne légy mániákus, ne pörögj rá túlságosan a számokra! Válassz számodra szimpatikus intervallumot, de igyekezz azt betartani. Ha úgy érzed, a napi méredzkedés lehangol, nyugodtan ritkíts rajta, csak légy következetes. 

VÉGIG UGYANAZT A MÉRLEGET HASZNÁLD!

Azért érdemes mindig ugyanazt a mérleget használnod, mert előfordulhat, hogy a berendezés nincs tökéletesen kalibrálva, ami kisebb-nagyobb eltéréseket eredményezhet. Lehet, hogy egy saját készülékkel jobban jársz, mint a termekben is megtalálható „közmérlegekkel”, amelyeket a túlhasználat teszi megbízhatatlanná.

scale_bed.jpg

SOSE A SZŐNYEGEN!

Minden mérleg kemény felületen adja a legpontosabb eredményt, ezért a szőnyegek nem éppen a legcélravezetőbbek. Mindig stabil, kemény felületen méredzkedj, mint a parketta vagy a járólap.  

MINDIG UGYANAKKOR!

Ha egészen pontos értéket szeretnél kapni, arra is ügyelned kell, hogy a napnak ugyanabban a szakában állj mérlegre, ellenkező esetben nagyobb eltéréseket is tapasztalhatsz, ami miatt fölöslegesen fog fájni a fejed. Legjobban teszed, ha reggel rögtön ezzel indítasz, mondjuk a fürdőszobamenet után, étkezés és ivás előtt. Az ok egyszerű: anyagcseréd normális működése eltéréseket eredményez…

cardiotime.jpg

MÉRD LE MAGAD EDZÉS ELŐTT!

Viszonylag egyszerű egy-egy kiadósabb edzés után megszabadulni néhány dekától, mivel verejték formájában rengeteg vizet veszítesz. Egy átlagos felnőtt egy óra mérsékelt vagy magas intenzitású testmozgás végzése során 0,8-1,4 liter vizet is veszíthet, ami körülbelül ennyi testsúlykiló veszteséget is jelent. Ha te is előszeretettel kezded edzéssel a napot, iktasd be a méredzkedést, mielőtt feltöltenéd magad a reggeli üzemanyaggal.

RUHÁBAN VAGY ANÉLKÜL?

A ruhát és a cipőt csak a védőnénik nem számították le az iskolában, de komoly ember ruhátlanul méredzkedik. Legalábbis, ha a valós értékre kíváncsi. Persze ha nincs rá lehetőséged, vagy idegenkedsz az ötlettől, nem kell az Ádám-kosztümhöz ragaszkodnod, de ha mégis úgy döntesz, hogy felöltözve maradsz, igyekezz ugyanazt a ruhamennyiséget viselni, és persze a végén leszámítani.   

nenyomaszd.jpg

NE NYOMASZD MAGAD!

Súlyunk napról napra ingadozik, ami sokkal többet árul el annál, mint hogy mennyire volt hatékony a diétád vagy edzésterved.  Ne kergesd magad az őrületbe a számokkal, mert nem feltétlen tükrözik egészséges súlyodat. Egy alacsonyabb termetű, de masszív felépítésű ember már kevés zsírral is hivatalosan „túlsúlyosnak” számíthat, pedig valójában lehet, hogy éppen ideális tömegénél van. Nincs két egyforma termet és alkat, ezért a leglényegesebb, hogy kizárólag saját magadhoz mérd magad! Ha a mérlegre állás traumát okoz, vagy nem érzed éppen reálisnak, a testösszetétel és testzsír-százalék mérésének egyéb formáit is alkalmazhatod.

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary