Valóban butít a zsír?

Egy friss kutatás szerint az elhízott emberek szervezetében megtalálható, a zsírsejtek által kibocsájtott fehérje mennyisége és a szellemi teljesítőképesség között komoly összefüggés van.

Ez pedig nem jelent mást, mint hogy az edzőtermekben töltött fáradtságos órák és a konyhában  sokszor az éj leple alatt történő csirke és rizs elkészítése másnapra, nem csupán a nyári bombaformát készíti elő, hanem a szellemi teljesítőképességedet is fitten tartja.

A kutatók a kísérlet során eltérő testzsírszázalékkal rendelkező egereket vizsgáltak, és megfigyelték, hogy a dagibb egerek bizony nem csupán fizikailag, de agyilag is lassabbak voltak. Ennek oka pedig egy interleukin 1 nevű vegyi anyag kiválasztódása, ami a vérkeringésből áramlik az agyba. Ez a vegyi anyag egyébként a zsírsejtekből ered és gyulladást okoz.

A kutatók a kísérlet során a „futógép paradigma” elnevezésű módszert használták, mely során az egereknek minden nap egy rögzített futópadon kellett szaladniuk, amennyiben pedig megpróbálták megtagadni a feladatot, úgy büntetésként igen komoly légnyomásnak voltak kitéve.

A kísérletet végzők arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsonyabb testzsírszázalékkal rendelkező példányok sokkal hamarabb rájöttek, hogy jobban járnak, ha végrehajtják a feladatot, mint kövérebb társaik.

Hogy végső bizonyítékot szerezzenek az összefüggésről, a kutatók ezután zsírleszívást végeztek a nagyobb darab egyedeken, a vékonyabb egerekre pedig extra „zsírréteget” raktak fel, majd újból megismételték a kísérletet, mely során a zsírleszíváson átesett egerek sokkal jobban teljesítettek,  míg a plusz zsírréteggel megpakolt példányok teljesítménye visszaesett.

A kutatók felfedezték, hogy a kövérebb egerek szervezetében jóval magasabb az interleukin 1 szintje, ami az agy az emlékezőképességért és térbeli tájékozódásért felelős részében található.

A kisebb testű egerek szervezetében pedig rendkívül alacsony volt ez a szint.

És hogy ebből mi emberek mit szűrhetünk le? Nos, ebből a szempontból nem sokban különbözünk az egerektől! Égessünk zsírt! Így nem csak karcsúbbak leszünk, de szellemileg is a topon lehetünk!