Ne csak a fehérjét… a sárgáját is!

Ha kihagyod a tojás legtáplálóbb részét, izomépítő hatására sem számíthatsz…

Érdekes, hogy 50 évvel ezelőtt mindenki megette a sárgáját is, mégsem voltak kövérebbek az emberek, mint most. Manapság meg a legtöbben tartózkodnak a sárgájától, mégis látjuk, merre halad a világ… HA Rocky Balboa fanyalogva válogatta volna ki a fehérjét, Apollo Creed már az első menetben kiütötte volna. (A nyers tojásfogyasztást azonban továbbra sem támogatjuk)

Először is: vegyük már észre, hogy a fehérjének önmagában semmi íze nincs! Egy omlett a sárgája nélkül: fűrészpor. Tulajdonképpen ez volna a hab a tortán, amit aztán hajlamosak vagyunk sajttal meg minden egyébbel helyettesíteni. Lássuk csak, mit is jelent ez a gyakorlatban! Kivettük a sárgáját, mert sok benne a zsír, és helyettesítettük sajttal, ami talán még annál is zsírosabb. A méltatlanul rágalmazott, kárhoztatott, sőt, démonizált fehérjét folyamatos támadások érik koleszterintartalma miatt. Igen, és emellett szinte az összes fontos vitamint, ásványi anyagot (és egyébként fehérjét is) tartalmazza.

A legfőbb vád az, hogy a tojás növeli a koleszterinszintedet, és növeli az érelmeszesedés kockázatát. Ez részben igaz, de néhány friss kutatásban kimutatták, hogy hacsak nincs rá különösebb hajlamod, napi 1-2 egész tojás nem okozhat gondot. A Connecticuti Egyetem behatóan megvizsgálta a tojások hatását a koleszterinszintre. Ezekben a kísérletekben arra az eredményre jutottak, hogy hiába fogyasztottak egyesek naponta 3-4 tojást, tulajdonképpen a legtöbb alanynál egyáltalán nem tapasztaltak negatív elmozdulást, sőt, egyeseknél inkább kedvezőbben alakultak a koleszterinszintek. Amivel valóban vigyázni kell, az a telített és transzzsírok a klasszikus párosításokban, amikor jó magyar szokás szerint szalonnát, kolbásszal és sonkával kolbászt vagy sonkát sütünk a rántottáhozA sárgájában viszont nem csak fehérje van, de jó adag B2-, B9- és B12- D-vitamin amelyek segítenek az arterioszklerózis, azaz az érelmeszesedés megelőzésében.  

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary