A nagy víz-kérdés: mennyit igyunk egy nap?

Lerántjuk a leplet a napi folyadék fogyasztást körüllengő hiedelmekről!

Egy nemrég napvilágot látott, a szükséges napi folyadék bevitellel kapcsolatban elvégzett kutatás szerint tévedés azt gondolnunk, hogy napi nyolc pohár víz elfogyasztása jót tesz a szervezetünknek.

Mi azonban biztosak vagyunk benne, hogy a megfelelő mennyiségű napi vízfogyasztás az egyik legjobb dolog, amit a testeddel tehetsz, főleg ha rendszeresen látogatod az edzőtermet.

A Muscle&Fitness számtalan pozitív hatást gyűjtött össze, még a Telegraph kutatását megelőzően, az Institute of Medicine javaslata szerint egy átlagos férfi számára napi 2,5-3 liter víz elfogyasztása ajánlott, egy átlagos nőnek pedig legalább 2-2,5  literre van szüksége. Ha pedig rendszeresen edzel, ez a mennyiség csak emelkedhet.

Ha nagyobb az izomtömeged, több folyadékra is lesz szükséged, hogy megfelelően hidratáld a tested,  mivel az izmok maguk is több vizet tartalmaznak. Ha rendszeresen edzel, ne feledkezz meg arról, hogy sokat kell innod. Az Amerikai Sportorvosi Főiskola fél liter vizet ajánl edzés előtt, két-két decit edzés közben, körülbelül 15 percenként, és  háromnegyed litert edzés után. A kutatások azt bizonyítják, hogy már 2% vízhiányból fakadó testsúlycsökkenés komoly izomveszteséget tud okozni.

„A Telegraph által megjelent cikk az ételekben megtalálható folyadékmennyiséget is számításba veszi.” - mutat rá a Fitness&Muscle amerikai kiadásának tudományos szerkesztője, Jim Stoppani.

Végezetül, számtalan kutatás bizonyítja, hogy a megnövelt vízfogyasztás hozzájárul a testsúlycsökkenéshez is. Egy német kutatás például rámutat arra, hogy a vízfogyasztás gyorsítja az anyagcserét és felturbózza a fogyást. Érdemes szem előtt tartani tehát a vízfogyasztás pozitív élettani hatásait, és inkább ásványvizet kortyolgatni egy igazi kalóriabombának tekinthető cukros üdítő helyett.