Tények és tévhitek: a mikrohullámú sütő

3 tipp, hogyan melegítsd ételeidet a mikróban anélkül, hogy értékes tápanyagokat veszítenél.

Ma már szinte el sem tudnánk képzelni egy háztartást mikrohullámú sütő nélkül. Legyen szó egy kávéról, levesről, vagy épp a tegnapi maradékról, használata egyszerű, gyors, és kényelmes. Sőt, egyre inkább elterjedtebbek a speciálisan mikróra írt szuperkönnyű receptek is. A bökkenő csak az, hogy úton-útfélen azt lehet hallani, hogy a mikohullámú sütő működési mechanizmusa az értékes tápanyagok nagyrészét szétbombázza. A hirtelen hőmérséklet-növekedés például hamar tönkreteszi az olyan szerves vegyületeket, mint a C és B12 vitamin.

Guy Crosby, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának professzora azonban korántsem ennyire borúlátó. Szerinte a mikrohullámú sütő használata éppenséggel kedvező is lehet, mivel bizonyos tápanyagok éppen akkor roncsolódnak kevésbé, ha csak rövid ideig és viszonylag hirtelen melegítik őket. Lássuk részletesen a prof javaslatait!

 Microwave-Settings_0.jpg

1. TIPP: MINÉL SZÍNESEBBEN

A hirtelen melegítésre a különböző ételek különbözőképpen reagálnak, és a bennük lévő tápanyagok is eltérő mértékben és iramban mennek tönkre. Ez ad némi játékteret. Crosby szerint a színes zöldségek, mint a répa és a paradicsom antioxidánsai például melegítés hatására gyarapodnak, míg a bennük lévő fehérjék szétbomlanak.

2. TIPP: EGY KIS VÍZ SEGÍT

A Harvard Health Letter, a kar havi rendszerességgel megjelenő kiadványa, melyben olvasói kérdésekre válaszolnak, ezt írta: „Ha a mikrohullámú sütőben melegítendő ételhez egy kis vizet adunk, akkor a keletkezett gőzben az étel lényegében belülről párolódik, így szinte minden más módszert ’lefőzve’ őrizhetjük meg a vitaminokat és ásványi anyagokat.”

3. TIPP: FEDD LE AZ ÉTELT!

Biztosan te is találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy az étel egyik fele szinte már teljesen megfőtt, míg a másik fele egészen hideg maradt. Ez nem csak azért kellemetlen, mert könnyen megégetheted a nyelved, hanem mert ezekben a szinte megperzselődött részekben a tápanyagok nagy valószínűséggel már szétroncsolódtak. Ennek oka, hogy a mikró sosem egyenletesen melegíti az ételt. Ez ellen persze könnyen védekezhetsz, ha lefeded az ételt, hogy a ne szálljon el a nedvesség. Ezzel nem csak egyenletessé teszed, de meggyorsítod a folyamatot, ráadásul energiát is spórolsz, mert elegendő a sütőt alacsonyabb hőfokra állítanod.

+ Egy extra tipp: Ne nagyon zavartasd magad! Ha keményen edzel, és betartod egyébként is bevált diétádat, hidd el, nem a mikrohullámú sütő fogja megkeseríteni az életed!