Fehérjeszelet, avagy nassolj hasznosan!

Ha eddig úgy gondoltad, a fehérjeforrások kimerülnek a húsos menükben és a fehérje turmixokban, itt egy praktikus és roppant hasznos megoldás: fehérjés „csoki”!

Nem győzi hangsúlyozni egy sporttáplálkozással foglalkozó szakember sem, hogy minden fizikai aktivitásnál, ahol izmot kell fejleszteni bármilyen formában, mennyire fontos az elegendő és jól időzített fehérje bevitele. De Te mindig elő tudsz kapni egy szelet sült húst a fiókból, vagy bármikor be tudod keverni a turmixodat? Vagy egyszerűen csak szeretnél kitörni ebből a két megoldásos képletből? A válasz egy manapság már kimondottan kiforrott megoldásban rejlik – a fehérjeszeletekben. Mára már összetételben is teljes értékű megoldást jelentenek, az ízviláguk pedig legalább olyan csábító, mintha édességgel tömhetnénk magunkat – csak ezek tele vannak egy sportoló számára hasznos tápanyagokkal!

 

A másik számokban nehezen kifejezhető értékük a praktikum. Ameddig a fehérje tartalmat meg lehet határozni százalékban, vagy grammokban, addig az, hogy elrakunk a táskánkba egy kimondottan sportolókra optimalizált „csokiszeletet”, amit bármikor elfogyaszthatunk, ha épp szükségünk van rá… Nos, ez megfizethetetlen. Főként, hogy a csokiszelet sem állja meg a helyét, hiszen manapság már annyiféle íz van a túrós, vagy gyümölcsös ízektől egészen a kedvenc tortánk ízéig, hogy tényleg elég korlátolt dolog lett szimplán csokiszeletnek hívni.

Illetve nehéz egy fehérjeturmixhoz hasonlítani, mivel a szilárd táplálékra „kitalált” emésztőrendszerünk számára értékes egyéb anyagokat is tartalmaznak: jól megválogatott szénhidrátokat (nem csupán cukrot, mint egy sima csoki, vagy a nagyi sütije), élelmi rostokat, vitaminokat, sokszor aszalt gyümölcsöt és hasonlókat. Ezért nem véletlen, hogy a diéta mellé is több értelme van egy ilyet rágcsálni, ha ránk tör az éhség, vagy az édességvágy, mint nekiállni összeenni mindent, amihez hirtelen hozzáférünk.

Lássuk, milyen értékes összetevői vannak az ilyen „sportszeleteknek”.

Fehérje

A minőségi termékek már ugyanazt a tejsavó fehérjét tartalmazzák, mint amit a dobozolt turmixporokban is bekeverhetünk. Általában a teljes tömeg 20-40%-áról beszélünk, így egy normális szelettel már értékelhető mennyiségű minőségi fehérjéhez juthatsz.

Weider Protein Bar

Szénhidrát

Elég változó, hogy milyen szénhidrátok és édesítők alkotják egy ilyen szelet összetételét. Vannak olyanok, amik kissé magasabb szénhidrát tartalommal gyorsabban szolgáltatnak energiát és fehérjét edzés előtt, illetve töltenek vissza edzés után. A jobbak sokszor tartalmaznak az izomzat számára értékes aminosavakat, főleg BCAA és Glutamin formájában.

Vannak olyanok is, amiknél csökkentett a szénhidrát tartalom és nincs bennük a mostanság annyi allergiás problémát okozó glutén sem. Az édes ízüket már sokszor természetes alapú édesítőnek köszönhetik, mint például a sokat dícsért stevia növény kivonata. A rost tartalmuk és az összetevőik miatt hosszan biztosítják a telítettség érzetét, egyben a diéta alatt belassult emésztést is jó irányban befolyásolják.

Nutrend Deluxe Protein Bar

 A top kategória pedig az, ahol csak a legjobb fehérje maradhat, minőségi rost, a szénhidrát pedig például poliol, ami egy gyümölcscukor származék: gyakorlatilag semennyire sem hizlal és még a fogaknak sem árt, az anyagcserét viszont gyorsítja. Ezt a diéta során még akár a versenyzők is fogyaszthatják, mivel minimális a kalóriatartalma és az sem a hízást támogató formában.

Élelmi rostok

Manapság már szinte mindegyik szeletbe vegyítenek rostokat a teltségérzet növelésére és az emésztés támogatására. De vannak kimondottan rostforrásnak kiváló, illetve ezáltal jól hasznosítható, hosszabban energiát biztosító szeletek. Ezeknél jellemzően zabot (pontosabban zabpelyhet) használnak alapanyagként, de más jól emészthető gabonaforrásokkal is ki szokták egészíteni. A legfőbb előnyük, hogy magas a lassan felszívódó szénhidrát tartalmuk, tehát a szervezetnek hosszan adják az energiát, így nem testzsírként raktározzuk el a hirtelen jövő többletet (mert nincs olyan), hanem folyamatosan biztosít „üzemanyagot” a szervezetnek. Mellesleg a bőséges rostmennyiség meglehetősen jót tesz a belassult emésztésnek, ami ugyebár komoly gátja szokott lenni a fogyásnak, szélsőségesebb esetben akár magának az egészségnek is.

 Wellness Oats Cake

Ezek tudatában célszerű újra értékelni a nassolásról szóló eddigi véleményünket, illetve komolyan elgondolkodtató, hogy akár haladó szinten is okoz-e kibírhatatlan nehézséget egy sportolói diéta betartása? Szerintünk egyáltalán nem!