„Ha élni akarsz, tarts velem!” – Arnold kiáltványa a klímaváltozásról

Schwarzenegger a minap Facebook-oldalán fejtette ki véleményét a jövő energiafelhasználásával kapcsolatban. A lájkolók sorában az első Mark Zuckerberg Facebook-alapító.

 

Arnold széles körű környezetvédelmi és társadalmi akciói egyáltalán nem újkeletűek. Nemrég a luxuscélokból legyilkolászott afrikai elefántokért állt ki, aztán egy hátrányos helyzetű fiatalok számára értékes délutáni időtöltést biztosító iskola számára gyűjtött, most pedig a jövő energiafelhasználásával kapcsolatban tett provokatív nyilatkozatot. Akármit is gondolunk, abban egyetérthetünk, hogy a színvonalas nyilvános vita lassan legalább annyira fontos hiányt jelent, mint a kihalóban lévő elefántok vagy az egyre fogyóban lévő energiaforrások. 

Arnold_napelem.jpg

Íme Arnold nyilatkozata:

000001.jpg Nem érdekel, egyetértünk-e a klímaváltozással kapcsolatban.”

"Tökéletesen értem a kérdéseiteket.

Akárhányszor posztolok a Facebookra vagy tweetelek valamit a tiszta energiaforrásokkal kapcsolatban, találkozom velük.

Mindig akadnak néhányan, akik megkérdezitek, miért kellene, hogy érdekeljen a globális felmelegedés, és sokan a klímaváltozás megállapításának tudományos alapját is megkérdőjelezitek.  

Szeretném, ha tudnátok, hogy hallak benneteket. Még azokat is, akik cifra káromkodások közepette azt állítják, hogy a megújuló energiaforrások hangoztatása egy összeesküvés része, és hogy az egész klímaváltozás kamu.

Meghallottam a kérdéseiteket, és nekem is akadt néhány, amelyeket most föltennék nektek.

Felejtsük is el egy kicsit a klímaváltozást. Feltételezzük például, hogy igazatok van.

Először is – elfogadhatónak tartod azt, hogy évente 7 millió ember hal meg szennyezés következtében?  Ez több, mint a gyilkosságok, öngyilkosságok és autóbalesetek áldozatainak egy évre vetített száma együttvéve.

Naponta 19000 ember hal meg a fosszilis üzemanyagok okozta szennyezés következtében, és ezt csak így elfogadjuk?  Elfogadjuk, hogy világszerte gyerekek tömegének kell inhalátorral lélegezve kell felnőnie?

Másodszor: gondolod, hogy a szén és az olaj a jövő energiaforrásai?

Amellett, hogy a fosszilis üzemanyagok  tönkreteszik a tüdőnket, kétségtelenül igencsak fogyóban vannak a készleteink. Mi a B-terv?

Én a magam részéről most előállok eggyel. Nem szeretnék én lenni az utolsó ló a szélhámos kereskedő szekere előtt, amikor már mindenki autóval jár. Nem akarok a Blockbuster utolsó befektetője lenni, amikor már rég ott a Netflix. Pontosan ez fog történni a fosszilis energiahordozókkal is.

A tiszta energiájú jövő bölcs befektetés, és bárki, aki az ellenkezőjét állítja, hazudik, vagy egyszerűen nincs igaza. Mindenesetre nem szeretnék tőlük befektetési tanácsokat.

A megújuló energia nem csak a gazdaságnak jó, ezt nyugodtan elhiheted. Az Egyesült Államokban Kalifornia környezetvédelmi törvényei a legújítóbbak közé tartoznak. Felhasznált energiánk 40% -át ugyanis megújuló forrásokból nyerjük, és 40%-kal energiahatékonyabbak is vagyunk az ország többi részénél. Azaz a tiszta energiájú jövő úttörőnek számítunk.

Államunk gazdasága pedig egyáltalán nem sínylette meg. Sőt, Kalifornia gazdasági növekedése tulajdonképpen az USÁét is meghaladja. Ipari termelésben, mezőgazdaságban, turizmusban, de a szórakoztatóiparban, csúcs- bio- és zöldtechnológiában is  az élen járuk.

Már csak egy kérdésem van hátra, ami azonban igényel némi képzelőerőt.

Képzelj magad elé két ajtót. Az Egyes Ajtó egy hagyományos benzinnel működtetett autót rejt, a Kettes Ajtó pedig egy eletromosat. Az ajtók tökéletesen zárva vannak, és mindkét motor teljes gázon működik.

Most pedig nyisd ki az egyik ajtót, menj be a szobába, és zárd magadra az ajtót. Anélkül, hogy a motort leállítanád, egy órát kell a szobában töltened. A gázálarcot felejsd el. Na, melyiket választod?

Gondolom, a Kettes Ajtót az elektromos autóval. Az első ajtó végzetes választás. De tényleg, ki akarna füstöt lélegezni?

Ezt a döntést kell a világnak is meghoznia.

000001.jpg Nem érdekel, ha valaki káromkodik a kommentekben, csak higgyen nekem a klímaváltozással kapcsolatban.

Mindegy, hogy az érdekel-e, hogy egyre melegebb van, vagy éppen az olvadó gleccserek aggasztanak. Nem az érdekel, melyikünknek van tudományosan  igaza.

Csak azt remélem, hogy velem tartasz, és kinyitjuk a Kettes Ajtót egy tisztább, ésszerűbb, egészségesebb, és kifizetődőbb energiafelhasználású jövő reményében.

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary