Elhunyt Baito Abbaspour

Irán leghíresebb testépítőjét 36 éves korában érte tragikus halála.

Érgyulladás végzett a perzsa sportolóval. Baitollah Abbaspour IFBB Nordic Pro bajnok és kétszeres Mr. Olympia versenyző, Irán talán egyetlen világhírű testépítője tegnap vívta végső csatáját hosszan tartó ritka betegségével.

Abbaspour kedd reggel kómába esett a teheráni Atiyeh Kórházban, ahol azonnal lélegeztető gépre tették, de még ugyanezen a napon meghalt.

2005-ben a Shanghaiban megrendezett Amatőr Testépítő Világbajnokságon a harmadik helyet szerezte meg, majd 2013-ban Finnországban az IFBB Nordic Pro bajnoki címét, és ő az első, és a mai napig egyedüli iráni, akinek (2012-ben és 2013-ban) sikerült kvalifikálnia magát a Mr. Olympia versenyre, ahol mind a kétszer 16. helyen végzett. Ezen kívül számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiváló eredményeket. 2013-ban az Arnold Classic Brazil 10., majd 2014-ben 9. helyét szerezte meg, és 2014. óta a 212 font alatti kategóriákban ért el jelentős sikereket. A tavalyi év során az IFBB Olympia 212 Showdown 5., a Kroea Pro 3., valamint az ELVs Prague Pro és San Marino Pro 2. helyét vitte el súlycsoportjában.

1979-ben a szőnyegeiről híres kurdisztáni Bidjar városában született, és a hegymászók számára talán ismerős Karadzsban, az Elburz tartomány székhelyén nőtt fel. Bár eredetileg jogászként végzett, valódi megszállottja lett a sportnak, és saját edzőtermet is nyitott.

Az év elején a vasculitis egy ritka fajtáját diagnosztizáltak nála, aminek következtében műtéteken kellett átesnie, amit szerettei adományokból fedeztek.

A vasculitis tulajdonképpen az olyan érgyulladások gyűjtőneve, amelyek az érintett szerv károsodásával végződnek. A rendellenesség a véredények falában kedvezőtlen elváltozásokat eredményez, megvastagítva, legyengítve, rugalmatlanná és hegessé téve azokat. Ezek az elváltozások aztán megakadályozzák a véráramlást, ami végül az érintett szervek és szövetek visszafordíthatatlan károsodásához vezet. Kiváltó faktorait nemigen ismerjük, de valószínűleg az immunrendszer kóros reakciójára lehet gyanakodni, és genetikai meghatározottságú. Kezelése kockázatos, mivel az immunrendszer működését módosító készítményeknek számos ismert és talán eddig ismeretlen mellékhatása is van.