Segít a HIIT! intenzív kardió után zsírbevitellel a fejlődésért

Kutatások kimutatták, hogy a csaló-étkezések előtti magas intenzitású edzés serkenti az erekben a véráramlást.

De még ennél is több okod van rá, hogy belevágj az úgynevezett HIIT, azaz a magas intenzitású interval kardióedzésbe! Nagyban elősegíti egészséges vérkeringésedet, ha  utána benyomsz egy-két zsírosabb fogást. Egy az Exeter-i Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy a rövid, de robbanékony mozgásformákból összeállított intenzív edzés, majd utána némi zsíros menü elfogyasztása javítja a vérkeringést.

A jobb vérkeringéstől pedig nem csak a szíved marad egészséges, hanem állóképességedre is jó hatással lesz.

Az már eddig is köztudott volt, hogy egy zsírosabb fogást megelőző edzés pozitívan hat a vérkeringésre, ez a kutatás azonban pontosan kimondja, hogy milyen típusú edzésformát válasszunk.

Az edzés az első!

A kutatás fiatal résztvevőit két csoportra osztották. Az egyik csoport közepes intenzitású, míg a másik egy magas intenzitású edzésen vett részt, majd mindkét csoport tagjai felhörpintettek egy pohár jó zsíros, tejes shake-et. Íme az eredmény:

25 perccel a közepes intenzitású kerékpározás után kisebb hanyatlást lehetett megfigyelni a vérkeringésben, miután a csoport tagjai megitták a shake-et. Ezzel szemben csupán 8 perccel a magas-intenzitással kerékpározó csoport tagjainál nem pusztán egy preventív csökkenés volt megfigyelhető a véráramlásban, hanem jelentős javulás történt a teljes vérkeringést illetően, ami sokkal nagyobb mértékű volt, mint amit a közepes-intenzitással edző csoport esetében jött létre.

Alan Backer a kísérletben részt vevő egyik kutató így nyilatkozott: „Az edzés intenzitása kiemelt szerepet játszik a fiatalok véráramlásának megóvásában, egy zsírosabb fogás elfogyasztása után. „

Mi ebből a tanulság kedves edzőtársak? Ha kedved szottyan pár zsírosabb falatra, előtte mindig iktass be egy HIIT kardióedzést! Hidd el, a tested hálás lesz érte!