Négy ujjal és lábak nélkül született a testépítőnő

A Csernobil-károsult Tatisana Khvitsko nem hagyja, hogy fogyatékosságai az útjába álljanak.

Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk egy rejtett kamerás kíséretről, amelyben paralimpikonok kápráztatták el teljesítményükkel a gyanútlan gyúrósokat. Akinek még ezek után is akadnának előítéletei, most itt a 24 éves Tatsiana Khvitsko, aki annak ellenére, hogy csak négy ujja van, és egyik lába tőből, másik pedig térdtől lefelé hiányzik, versenyszerűen űzi a testépítést, ezen kívül fut és CrossFitezik. 4 évvel a csernobili atomrobbanás után azok közé a gyerekek közé tartozott, akiket az anyaméhben ért a sugárzás, és a deformációk láttán szülei árvaházba adták, ahol szép lassan megtanult térden járni. 

Négyéves korában Tatsianát örökbe fogadta egy család, és 13 évesen szembe kellett néznie a ténnyel, hogy tulajdonképpen ugyanaz a család fogadta vissza, akik azelőtt lemondtak róla. A Daily Mail értesülései szerint Tatisana nem neheztel szüleire, mert azt mondja "tudom, hogy a legjobbat akarták nekem." Később egy fehérorosz internátusba küldték, ahol más fogyatékkal élő gyerekekkel élt együtt, de az intézet (és az ország) nem rendelkezett megfelelő szakmai felkészültséggel a Tatianáéhoz hasonló esetek ellátására.

Szerencsére a Fehéroroszország atomkárosult gyerekeinek megsegítésére létrehozott Project Restoration rátalált a 6 éves Tatsianára, és Kansas Citybe vitték, ahol megkapta a megfelelő kezelést és protéziseket. Ezt követően Tatsiana minden iskolaévet Fehéroroszországban, a nyarakat pedig Kansas Cityben töltötte, ahol rendszeres kezelésben részesült. Kansas Cityben három családnál is lakott, akik a mai napig nagyon közel állnak hozzá. 2008-ban Tatsiana végleg Amerikába költözött, és egyetemre kezdett járni.

A futás iránti érdeklődése korán elkezdődött, és egy floridai cég egy pár futólábat adományozott neki. Azonnal beleszeretett a sportba, és hamarosan egy 5 mérföldes futóversenyt és két félmaratont is maga mögött tudhatott. Számos versenyen indult később, és CrossFitezni kezdett. Négy ujja lévén, Tatsiana kénytelen gurtnival emelni, és biztonsági okokból zsámoly fölött guggol, de gyakorlatilag nem ismer lehetetlent! A Daily Mailnek elmondta, gyakran kellemetlenül érzi magát, mondván,  „megesik, hogy lemegyek a terembe, és edzés közben frusztrál, hogy nekem több időbe telik elvégezni egy-egy gyakorlatot”.  Nemrégiben Tatsiana részt vett első testépítő versenyén is.

Tatianát lassan már motivációs ikonként tisztelik. „A futás ébresztett rá, hogy rendben van az is, hogy amputáltak. Amikor csak felcsatolom a műlábat, vagánynak és legyőzhetetlennek érzem magam!"

Tatisana Khvitsko, minden tiszteletünk!

Kövess minket a Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary