A remény harcosai

Ned Norton olyan elszánt hősöket képez ki, akik nap mint nap legyőzik a legyőzhetetlent.

Norton eddigi 26 éves edzői pályafutásának nagy részét a new york állambeli Albany városában található Warrior Gymben töltötte. A Warrior üres állapotában első látásra semmiben sem különbözik egy átlagos edzőteremtől, de amint megtelik mozgássérült vendégeivel, hamar kiderül, hogy valódi hősökkel van dolgunk.

Norton áldozatos munkája világszerte emberek ezreinek hoz reményt és gyógyulást. „Mozgássérült embereket edzeni – számomra ez a legnagyobb kihívás!” – vallja hivatásáról az 57 éves edző. „Itt nem csak érmekről és trófeákról van szó. Ők egy jobb élet reményében edzenek.”

Norton klienseinek nem csak a testi, de lelki egészségére is nagy gondot fordít. Segít, hogy visszanyerhessék önbizalmukat, és függetlenné válhassanak akkor is, ha az életkörülményeik gyökeresen megváltoztak. „Egyszer volt szerencsém 11 sráchoz, akik a végére képesek voltak fekve több mint 136 kilót kinyomni. Testileg és lelkileg annyira megerősödtek, hogy képesek voltak visszamenni az iskolába, a munkába, és végül családot is alapítottak.” – meséli büszkén. 

Norton minden egyes gépet úgy alakíttat át, hogy azt kerekesszékkel is lehessen használni, és a 10 hetes bérlet ára mindössze 10 dollárba kerül, hogy azok is bármikor megengedhessék maguknak az edzést, akik ideiglenesen rokkantsági járadékból kényszerülnek élni. „Nem az a lényeg, hogy mire nem vagy képes, hanem az, hogy mire vagy képes!” – ez Norton mottója.

Norton hetente körülbelül 120 főt fogad, és folyamatos gyűjtéseket rendez a műtéti költségek fedezésére, és a hely fenntartására.

A CNN televízió Hősök (Heroes) sorozatának Kerekes harcosok (Warriors on Wheels) című epizódja nemrég sikerrel hívta fel a világ figyelmét Norton munkásságára, és jelentős támogatást szerzett küldetése kiterjesztéséhez. Ez Nortonban további fejlesztések ötletét vetette fel: „Rengeteg szívszorító e-mailt kapok mozgássérült emberektől a világ különböző pontjairól, akik szeretnének eljönni hozzánk Seattle-ből, Koreából, vagy éppen Ausztráliából.”

A távoli segítségnyújtásra Norton különleges megoldást eszelt ki: az összegyűjtött adományokból speciális, gumiszalagokat tartalmazó fitness-csomagokat állított össze, amelyeket már világszerte ki is szállítanak, méghozzá teljesen ingyen.

A nemzetközi figyelem középpontjába kerülve Norton létrehozta a Hercules Projectet, amely az ENSZ-szel együtt az aknák által megsebesítettek rehabilitációján dolgozik, és a háború sújtotta területekre, többek közt Dárfúrba és Dél-Szudánba küld szállítmányokat.

Világmegváltó tervei mellett Norton éppen olyan fitness-csomagok fejlesztésén dolgozik, amelyeket mozgássérült-lakóotthonokba küld majd, hogy egyszerre tömegekhez is eljuthasson, valamint ő biztosítja Albany város tűzoltóságának edzőfelszerelését is, és egyszerűen annyit mond: „A lehető legtöbb embernek szeretne segíteni.”