5 módja a testzsírszázalék mérésnek

Manapság számos módon meg lehet határozni az emberek testzsír-százalékát, mi megmutatjuk, hogy melyikeket érdemes kipróbálni.

Szeretnél egy kicsit szálkásodni? „Dobd ki a mérleged” gyakran hangzik el a fitnesz szakemberek szájából. Nem számít, hogy mennyire pontos, hisz a mérleg csak a súlyodat mondja meg, nem pedig azt, hogy az a súly miből tevődik össze. Ha egy 188 cm magas és 102 kg-os férfi vagy, akkor lehetsz akár egy sörhasú pacák, vagy az 1984-es Mr. Olympia színpadán lévő Arnold Schwarzenegger is. A tanulság tehát: a mérleg nem mérvadó. Ami viszont számít, attól függetlenül, hogy egészségesebben szeretnél élni, jobb fizikumot szeretnél vagy mindkettő: a súlyodból mennyi az izom, a zsír, a csont, a víz stb. Ami még fontosabb, hogy ezeknek az aránya hogyan változik idővel. Ehhez egy testösszetétel mérést kell végezz – indirekt módja a testzsír meghatározásának. (Az egyetlen direkt módja a boncolás, amit nem ajánlunk.) Manapság számos módja elérhető a testzsírszázalék meghatározásának. Jöjjön hát egy részletes mellette-ellene érvelés a leggya-
koribbakból.

1. Bőrredő vastagság mérés
A szakember egy mérőeszközzel megméri a bőr vastagságát.
Mellette: Körülbelül 5 perc alatt felmérhető, a legtöbb teremben elérhető, nagyszerű módja a testzsírod változásának követésére. A nagyobb edzőterem láncoknál benne van a bérlet árában.
Ellene: Kellemetlen, amikor egy idegen összecsípi a zsírodat. Ha nem elég képzett a személyzet, akkor elég nagy a hibahatár.
Pontosság: Edzéstudományi szakember Vivian H. Heyward szerint +- 3.5% pontossággal meg lehet határozni a testzsírt.
Itélet: Könnyű használni, és ha értesz hozzá, akkor segíthet követni a fejlődésed.

2. Bioelektromos impedencia
Megfogsz egy fém érzékelőt és ráállsz egy fém lapra. A gép enyhe elektromos áramot vezet át a testeden. A különböző szöveteknek különböző az ellenállása, így a gép ki tudja számolni, hogy mennyi idő alatt jutott át az áram az egyik pontból a másikba.
Mellette: Kényelem. Ruhában vagy, senki nem csípi a bőrödet. Az otthoni modellek 30 000 Ft körül kezdődnek.
Ellene: Mivel a víz is vezeti az áramot, így az aktuális hidratáltság is befolyásolja a teszt eredményét. Amennyiben csak kézi mérőt veszel, és a lábaid zsírosabbak, a mérés nem lesz pontos, hisz csak a felsőtestet méri.
Pontosság: Egy 2006-os tanulmány szerint hasonlóan pontos, mint a bőrredő vastagság mérés.
Ítélet: Jó opció, ha gyakran akarjuk mérni. Fontos, hogy mindig ugyanabban a napszakban mérjünk, lehetőleg ébredés után éhgyomorra.

3. Dexa
A DEXA szkenner két röntgensugarat használ, hogy megmérje a csontok, izmok és a zsír tömegét, valamint kiszámolja az alapanyagcserét.
Mellette: Nagyon pontos és még a jobb és baloldal közötti különbséget is megadja, így tudsz foglalkozni az asszimetriáddal.
Ellene: Körülbelül 15 000 Ft egy mérés ára és a konzultáció legalább félórát vesz igénybe. Valamint sugárzásnak vagy kitéve, igaz 20%-al kisebb, mint egy fogászati röntgen.
Pontosság: A DEXA nagyon pontosan meghatározza a csont és lágyszövet (izmok, bőr szervek) és zsír súlyát, arányát.
Ítélet: Az ára ellenére manapság ez a legjobb módszer.

4. Hidrosztatikus mérés
Beülsz egy nagy kádba, kifújod az összes levegőt és így maradsz pár másodpercig, amíg a gép beméri a súlyod. Mivel az izmok, szervek és csontok nehezebbek, mint a zsír, így a technikus ki tudja számolni a rendes súlyodból, hogy mennyi a testzsír százalékod.
Mellette: Pontosan méri a zsírodat (amennyiben tényleg kifújod az összes levegőt), a DEXA-val ellentétben nem vagy kitéve a sugárzásnak, így biztonságosabbnak tekinthető.
Ellene: Macerás, csurom víz leszel utána. Szintén 15 000 Ft körül van egy mérés, tehát nem olcsó.
Pontosság: Nem annyira pontos, mint a DEXA, de 1-3 % között van a hibahatár.
Ítélet: Érdemes kipróbálni, ha nincs más jobb lehetőség.

5. Bod Pod
A működése elve hasonló a hidrosztatikus méréshez, a Bod Pod a levegő kiszorítással számolja ki a súlyodat, testösszetételed százalékos arányát.
Mellette: Gyors (egy mérés körülbelül 8 percet vesz igénybe), kényelmes (akár ruhában is mérheted a teremben) és informatív (nyomtatott eredményt kapsz).
Ellene: 13 000 Ft és nem annyira pontos, mint a DEXA.
Pontosság: Egy 2000-es és 2008-as tanulmány szerint a hidrosztatikushoz képest pontatlanabb.
Ítélet: Amennyiben nincs jobb opció, akkor érdemes lehet kipróbálni és összehasonlítani más mérésekkel. Amennyiben fontos számodra a pontos testzsírszázalék, más utat válassz.