Az új kedvenced: láncos tricepsznyújtás fekve

Maximális tricepszek minimális könyökfájással! Néhány szokatlan megoldás, ami végre áttörést hozhat a fájós könyököd miatt pangó tricepszed fejlesztésébe!

A nehéz vasak világában egy jól fejlett tricepsz egyfajta státusszimbólum – a teremben és az utcán sétálva is feltűnik, amikor két gyúrós egymást méregetve egyből kiszúrja, hogy ki a tipikus lábnapot is ellógó mell-bicepsz csávó, és ki veszi komolyabban ezt a sportot.

Az izomnövekedés szerelmesei már pontosan tudják, hogy a tricepsz tömege optimális esetben a felkar izomzatának nagyjából kétharmadát teszi ki, az erőfanatikusok pedig azért koncentrálnak rá, mert minden nyomógyakorlat egyik kulcseleme ez a hármas izomcsoport. De csak így magunk között megemlítve azért is kell, mert az arányos optikához egyszerűen nélkülözhetetlen.

AZ ÁTKOZOTT KÖNYÖKFÁJÁS

A homlokra engedés brutálisan hatékony gyakorlat, amivel erős, masszív tricepszeket építhetsz. Tehát miért nem csinál mindenki benga nagy súlyokkal triszepsznyújtásokat, hogy végre lerepedjen a karjáról a kedvenc Lacoste pólója? Igen, a könyökfájás a magyarázat – ugyanis a gyakorlat alsó holtpontján hatalmas terhelés hat a kifeszített könyökre.

Az erőemelők és más erősportolók már évtizedek óta használják ki a láncokban rejlő lehetőségeket – itt főleg a nagysúlyos gyakorlatokra gondolunk. Az említett atléták jellemzően a guggolás, nyomásos gyakorlatok és felhúzás esetében alkalmazzák, de ezt az íratlan szabályt felesleges ennyire görcsösen betartani. Egyszerűen túl sok előnye van a láncos gyakorlatoknak, hogy az erőemelők három nagy gyakorlatára korlátozzuk őket!

Szeretnénk most megosztani egy szokatlan megoldást, amely még az említett homlokra engedésnél is hatékonyabban képes maximálisan megterhelni a tricepszet, egyúttal lényegesen „könyökbarátabb” is. Ez a megoldás már számtalan testépítőnél működött a hobbistáktól egészen a profi versenyzőkig. Ez a „láncos tricepsznyújtás fekve”.

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK ÉS ELŐNYÖK

A fekve végzett láncos tricepsznyújtáshoz ugyanaz a fogantyú szükséges, mint amivel a kábeles tricepsznyomást végzed, csak kell hozzá egy karabiner. Az előnye, hogy ugyanazt a terhelést és alapos nyújtást érheted el, mint amit a franciarúddal éreznél. Viszont ahogy kezded behajlítani a karodat (tehát leengeded a súlyt), úgy a láncok folyamatosan a padlóra nehezednek – emiatt a kritikus alsó holtpont környékén csökken a könyökre terhelődő feszültség. Amikor elkezded kinyújtani a karodat – felfelé a kezdőpozíció irányába -, a tricepszre egyre nagyobb terhelés fog hatni, mivel a felemelkedő láncszemek súlya fokozatosan növeli a súlyt. A fokozatosan növekvő terhelés végül a mozdulat felső holtpontján (ahol a rúddal végzett tricepsznyomás esetén pont csökken a terhelés) dolgoztatja meg legjobban a tricepszet.

A legnagyobb előny értelemszerűen az, hogy minél inkább nő a mozgástartomány (ami ugyebár szükséges az izomrostok maximális aktivizálásához) a negatív irányba, annál inkább csökken a könyök terhelése. Pozitív szakaszban pedig úgy érhető el a maximális csúcsösszehúzódás, hogy az már az ízületet kevésbé gyilkoló tartományban történik.

Mindazonáltal ez a módszer nagyobb anabolikus reakciót is képes kiváltani, mert a fájdalommentesség miatt nagyobb mozgástartományban dolgoztatod meg az izomrostokat, méghozzá minden ismétlés felső tartományában elért csúcsösszehúzódással – ez pedig olyan hormonális reakciókat vált ki, ami fokozza az izomnövekedést!

Az alábbi videón Al Davis – akinek a neve már egybeforrott a hatalmas súlyos fekvenyomással – használja a tricepsznyújtás ezen módszerét.

ZÁRÓGONDOLATOK

Mindenki szeretne hatalmas tricepszeket, de a könyökfájás senkinek sem hiányzik. Eddig megvolt az akarat, most már az eszköz is rendelkezésre áll. Ha vannak olyan ismerőseid, akik szintén az érzékeny könyökükkel küzdenek, segíts nekik, és oszd meg velük is ezt a hatékony megoldást!

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary