2024. február 21.

piros 2021 03

Bámulatos hátizmok! – A 7 legjobb rúddal végzett gyakorlat

Lássuk hát, mit tehetsz, hogy rövid idő alatt brutálisan berobbantsd a hátad!

Ha mindig is látványosan széles, V-alakú hátat szerettél volna, amely még pólón keresztül is méterekről szemet szúr, az alábbi összetett rudas gyakorlatokat progresszív túlterheléses technikákkal végezve hamar célhoz érhetsz!

Bár a széles hátizom, azaz a latissimus dorsi a hát legfőbb és legtekintélyesebb izma, a hát számos egyéb izma is felelős a tökéletes formáért és egészséges tartásért. Ezeknek a kétkezes súlyzós gyakorlatoknak nagy előnye, hogy nem csak a latissimusban idéznek elő jelentős növekedést, de a rombusz-, fűrész-, és trapézizmokat is kíméletlenül megdolgozzák.

columbo-deadlift.jpg

FELHÚZÁS

A deadlift jó esélyekkel pályázik a „minden idők legjobb összetett erősítőgyakorlata” címre, mivel a hátsó lánc összes izmát, azaz a comb hátulsó részén futó hajlítóizmokat, a farizmot, valamint a felületes és mély hátizmokat egyszerre fogja munkára. Biztos lehetsz benne, hogy a latissimustól a kis rombuszizmodig mindened dolgozni fog!

Hogyan végezd?

Felhúzásnál kulcsfontosságú az alapállás. Megfelelő bemelegítés után guggolj a rúd elé vállszéles terpeszben úgy, hogy a rúd a lábfejed fölött legyen. Ragadd meg vállszéles fogással, és törzsizmaidat mindvégig megfeszítve hajlítsd be a térded úgy, hogy a rúd a sípcsontodhoz érjen. Latissimusoddal dolgozva tartsd egyenesen a hátad, emeld ki a mellkasod, és lábad fokozatosan kinyújtva emeld felfelé a rudat. Amellett, hogy házimaidat alaposan megdolgoztatod, javíthatod törzsed stabilitását, számtalan „másodlagos” izmot is mozgásba hozhatsz.

Yates-Row.jpg

DÖNTÖTT TÖRZSŰ EVEZÉS FORDÍTOTT FOGÁSSAL

Az ötszörös Mr. Olympia bajnok Phil Heath ezt a gyakorlatot tartotta a leghatékonyabb hátizomnövesztőnek. Különlegessége abban rejlik, hogy a többi gyakorlathoz képest konkrétabban célozza a hátizmokat. Szabályosan végezve hátad középső részét teheted vele erősebbé, feszesebbé.

Hogyan végezd?

Állj egyenesen, és ragadd meg a rudat vállszélesnél kicsit szélesebb alsó fogással. Enyhén hajlítsd be a térded, és döntsd előre a törzsed úgy, hogy közben a gerinced egyenesen tartod. A felsőtested maradjon stabil, és koncentrálj arra, hogy a rudat fölfelé húzd, a latissimust megfeszítve, és a csúcsösszehúzódást igyekezz egy pillanatra kitartani. Ügyelj arra, hogy a könyököddel vezesd a mozdulatot, és a lehető legkevesebbet segíts karral. Súlyemelő övvel nagyobb súlyt fogsz tudni felemelni,  és kevésbé fog akadályozni a fogáserő hiánya

rock-row.jpg

T-RUDAS EVEZÉS

Hogyan is maradhatna ki minden idők nagy valószínűséggel legnapgyobb testépítője, Arnold Schwarzenegger kedvnc gyakorlata? A Pumping Ironban szemtanúi lehetünk, ahogy Arnie többek közt T-rudas evezésekkel építi ki legendás hátizmait. A mozdulat szépsége az egyszerűsége. Ha vastagabb hátat szeretnél, a T-rudas evezést mindenképpen érdemes beépítened a rutinodba. 

Hogyan végezd?

Fogj egy rudat, és illeszd egy landmine-ba vagy stabilan egy sarokba. A felfelé eső végét töltsd fel a kívánt súlyokkal. Állj meg a rúd közepénél, enyhén hajlítsd be a térded, és tartsd egyenesen, feszesen a törzsed (a kezdő pozíció a felhúzás alapállásához hasonlít). Ragadj egy evezőfogantyút, és akaszd a tárcsa mögött a súly alá. Ha nincs a közeledben ilyen, csak fogd meg magát a rudat. Végig feszes törzzsel, egyenes háttal végezz evezéseket úgy, hogy a súlyt a hasadhoz húzod.  Mielőtt elkezded, húzd hátra a lapockád,  és ügyelj arra is, hogy a hátizmod dolgozzék, ne a bicepszed! 

arnold-barbell-bentover-row.jpg

PENDLAY-EVEZÉS

Ez az evezés-variáció Glenn Pendlay edzőről kapta a nevét, aki tulajdonképpen a felhúzást ötvözte a döntött törzsű evezéssel. Pendlay gyakorlata attól egyedülálló, hogy a mozdulat végén teljesen megállítod a súlyt, ily módon minden egyes ismétlésnél és sorozatnál jobban aktivizálod a latissimust. A gyakorlat „mellékhatásaként” hatékonyan növeled robbanékonyságod,  egyben a főbb emelőgyakorlatokban kifejteni tudott erődet is.

Hogyan végezd?

A rúd előtted fekszik a földön, mint a felhúzásnál. Dőlj a rúd fölé úgy, hogy a hátad a földdel szinte párhuzamos. Feszítsd meg a mellkasod, és tartsd egyenesen a hátad, majd könyököd húzd a törzsed mögé a mozdulat tetején. Ereszd le a súlyt, és egy ponton teljesen állítsd meg a földön. 

rmr-july-august-one-arm-row_0.jpg

MEADOWS-EVEZÉS

Bár kétségtelenül nem ez a legnépszerűbb hátgyakorlat, rendkívül hatékony, de ez semmit nem von le hatékonyságából.  Egyoldalas gyakorlat révén segíti az izolációt, mivel a hátizmok egymástól függetlenül dolgoznak.  Egyes körökben úgy tarják számon mint a leghatékonyabb általános és teljes körű hátizomnövelőt. Némileg ugyan emlékeztet az egykezes evezésre is, amivel szintén felváltva edzheted a hátad két oldalát, de ennyiben ki is merülnek a hasonlóságok.

Hogyan végezd?

A rúd egyik végét illeszd egy sarokba vagy landmine-ba. Csípőddel helyezkedj a lehető legközelebb a rúdhoz úgy, hogy ha a bal kezeddel kezdesz, jobb lábaddal lépj egy kicsit előre, és a rúd súlyzós vége a jobb bokád mellett legyen. Bal kezeddel ragadd meg a rúd végét, és megfeszített törzzsel, egyenes háttal emeld a hátad fölé a könyököd és a súlyt. Ha attól tartasz, hogy nem elég jó a fogáserőd, használj könnyítés gyanánt nyugodtan használj gurtnit. Ha szabályosan végzed a gyakorlatot, hamarosan akkora hátizmokra tehetsz szert, amire a legtöbb amatőr testépítő csak áhítozik.

back-pose-promo.jpg

MELLTÁMASZOS EVEZÉS

Ha igazi gyilkos izomösszehúzódásra vágysz, ne keress tovább! A kínai evezésként is ismert melltámaszos evezés  extrém módon igénybe veszi a széles hátizmot, miközben a pad segít abban, hogy stabilan tartsd magad. Ezen kívül számtalan segédizmot is mozgásba hozol, mint például a brachialist,  az oldalsó és hátsó deltákat, valamint a kis görgetegizmot (teres minor).

Hogyan végezd?

Állíts egy egyenes padot viszonylag magasra (úgy 1-1,5 méterre a földtől). Ha vannak a teremben elérhető boxok, segítségükkel is elérheted a kívánt magasságot, de tárcsákat is használhatsz. A feltöltött súlyzót helyezd keresztben a pad alá. Feküdj hasra a padon, és vállszélességben ragadd meg a rudat. Addig emeld a rudat, hogy elérje a pad alját. Koncentrálj a könyöködre, és folyamatosan tartsd fenn az izomösszehúzódást.

Landmine-Row.jpg

EGYKEZES T-RUDAS EVEZÉS

A testépítők világszerte szenvednek a széles hátizom aszimmetriájától, és ennek bizony sokszor köze van ahhoz, hogy az egykezes evezőgyakorlatokat is sokan két oldalasan végzik, azaz a két kar egyszerre mozog. Érdemes azonban kihasználni az egykezes gyakorlatok adta lehetőséget, hogy a bal és jobb oldali izmokat egymástól izoláltan is meg tudod dolgozni, azaz külön-külön nagyobb figyelmet fordíthatsz rájuk.   

Hogyan végezd?

Illessz egy rudat egy landmine-ba, vagy (ha kellően stabilnak ítéled), egy sarokba. A súly megválasztásánál vedd figyelembe, hogy egyoldalas gyakorlatként végzed majd. Jó erősen ragadd meg a rúd végét a tárcsa mögött, döntsd meg a törzsed, és enyhén hajlítsd be a térded. Emeld fel a súlyt, és rövid időre állj meg a felső pozícióban. Igyekezz felsőtested végig stabilan tartani, és nem össze-vissza tekeregni.

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.