Iktass be boxot edzéstervedbe!

Van egy nehéz boksz zsákod? Harcos kedvedben vagy? Akkor ne tétovázz!

Persze hiába gondoljuk úgy, hogy jó néhány ember megérdemelne egy célzott ütést, ott vannak a törvények, amik megakadályoznak minket abban, hogy szabadon kiéljük haragunkat, mert ugye senki nem szeretne könnyű testi sértés vádjával gyanúsítva lenni. Ám ha adott egy nagy boksz zsák és némi mindenki számára elérhető kiegészítő, akkor bármi nemű következmény nélkül levezetheted a benned felgyülemlett indulatot, és még egy kemény edzést is letudhatsz, akár a saját pincédben is, ki sem kell hozzá mozdulnod. Íme a kezdő lépések!

A boksz előnyei

Némi harcos elemmel fűszerezni a már megszokott edzésterved több szempontból is kifizetődő. Nem számít, hogy már elsőre is 3-5 perces körökkel kezdesz, vagy egy kicsit kíméletesebb módszerrel próbálkozol elsőre, a bokszolás remekül beillik egy igazi magas intenzitású interval (vagyis HIIT) edzésnek. Amint hozzászoksz a gyors tempóhoz, állóképességedben robbanásszerű fejlődést fogsz tapasztalni! Egy magas intenzitású, harcos edzéssel a zsírégetésben is páratlan eredményekre tehetsz szert. Gondolj csak bele, láttál már úszógumit cipelő bokszolót, vagy harcművészt? Na ugye, hogy nem!

A hivatásos bokszolók, akik a világranglista élén állnak valóban irigylésre méltó fizikummal rendelkeznek. Köszönhetik mindezt a szigorú, de ésszerű étrendnek, és a sport-specifikus edzéseknek, aminek hatását te is érezheted, ha megpróbálod ellesni a technikájukat.

Az erőteljes ütések titka a hasizmok és az alsó-háti szakasz fejlettségén múlik, amitől erőteljes mozdulatot tudsz indítani a csípőd irányából, karod és vállaid pedig elbírják a rájuk nehezedő terhelést. Kitartó edzésekkel te is számottevő eredményeket tudsz elérni a kívánt izomcsoportok fejlesztésében, és genetikádtól függően még izomtömeget is tudsz magadra pakolni, anélkül, hogy súlyzós edzésbe kezdenél. A legjobb az egészben azonban az, hogy a megfelelő harci technikák elsajátításával olyan képességekre és kondícióra tehetsz szert, ami még a testépítés világán is túlmutat.

Az első ökölcsapások

Ha jót akarsz magadnak, először látogass el egy olyan terembe, ahol egy szakképzett edző segítségével sajátíthatod el a megfelelő technikát. Ez bizony egy kemény ökölcsapásokkal tarkított edzés, épp ezért nem tanácsos kezdőként csak úgy odaállni a zsák elé és teljes erőből elkezdeni püfölni azt! Egy szakember segítségével, és némi utánajárással azonban semmi akadálya, hogy könnyen megtanuld a helyes technikát.

Tudnod kell, hogy az emberi testet nem arra tervezték, hogy folyamatosan ismétlődő erőkifejtésre legyen képes huzamosabb ideig, de egy jó edző segíthet a megfelelő kivitelezésben, amivel a sérülések kockázatát is minimalizálhatod, valamint elkerülheted azt is, hogy a rossz technika rögzüljön, hiszen minél több rosszul végrehajtott ökölcsapást mérsz a zsákra, annál inkább rögzül benned a helytelen kivitelezés, amit aztán nehéz lesz kijavítani.

A cél mindenképp az, hogy képessé válj egy „rendes” 12 menetből álló bokszmeccset végigjátszani, amiből mindegyik menet 3 percig tart és 1 perces szünetekkel követik egymást. Ez összesen 47 perc intenzív munkát, valamint fizikai és szellemi jelenlétet követel, ami nyilván nem sikerülhet elsőre, ezért hétről hétre kell dolgoznod a teljesítményeden.

Menetről menetre

A 12 menetből álló meccsre való felkészülést kezdd azzal, hogy fürge lépésekkel „körbetáncolod” a zsákot, és alapütéseket mérsz rá, ezzel is fejlesztve az öklözési technikádat és erődet. Végezd ezt egészen a harmadik vagy a negyedik menet végéig, egy egyenletes tempó fenntartásával, és közben végig figyelj arra milyen formában érzed magad aznap. Ha úgy érzed, hogy jól megy a harc, akkor a következő menetben koncentrálj csak a célzott ökölcsapásokra. Ez a boksz legfontosabb eleme, hiszen minden ezen múlik a szorítóban. Szentelj tehát elég időt egyeneseid tökéletesítésére!

Ezután az intenzív menet után térj vissza a klasszikus bokszoláshoz, majd válts alapállást! Ha jobb kezes vagy, akkor helyezd előre a jobb lábad és küzd úgy mintha balkezes lennél. Ezt persze valódi játékosként nem követnéd el egy meccsen, de a testednek és a központi idegrendszerednek mindenképpen jót tesz a váltás és megtanít arra, hogy mindkét kezeddel kőkemény egyenesre, horogra, vagy kereszt ütésre legyél képes.

Csak keményen!

Amint belejöttél a ritmusba, és tudod tartani a sebességet, itt az idő, hogy felpörgesd a dolgot! Minden menetben legalább fél percig mérj erőteljes ütéseket a zsákra, ahelyett, hogy csak megkörnyékeznéd azt. Ezt az intenzív részt a menetek végére időzítsd, majd gyűjts energiát a következő kemény sorozatra, és folytasd!