EPF Fekvenyomó Európa Bajnokság

Az Európai Erőemelő Szövetség (EPF) 2015.augusztus 6-8. között a csehországi Pilsen városában rendezte meg a Fekvenyomó Európa-Bajnokságot. A versenyen Magyarországot 4 női és 3 férfi sportoló képviselte. A mieink 2 éremmel tértek haza a kontinens viadalról, 2 országos csúcsot döntöttek meg.

Részletes eredmények:

Női 52 kg: 3. Nyers Mónika (Tabi Fitness Klub) 115 kg,
Női 72 kg: 8. Lója Krisztina (RKA Erőművek RESE) 82,5 kg
Női +84 kg: 3. Dr.Lombosi Melinda (RKA Erőművek RESE) 195 kg, új országos csúcs,
Női +84 kg: 4. Szabó Ágnes (Orosházi Toldi) 192,5 kg
Férfi 105 kg: 4. Sebestyén Tamás (Sebi GYM SE) 302,5 kg, új országos csúcs,
Férfi 120 kg: Sánta László (Ásotthalom) kiesett,
Férfi +120 kg: 8.Havai Viktor (Sebi GYM SE) 282,5 kg.

Rónaszéki Andrásnak, a Magyar Erőemelő Szövetség elnökének az értékelését nálunk olvashatjátok:

000001.jpgA pilseni fekvenyomó Európa-bajnokság, ahogyan én láttam

Hosszú évek óta először nem a helyszínen izgultam végig az idei Fekvenyomó Európa-bajnokságot, hanem a monitor előtt ülve.

A Magyar csapatból először Nyers Mónika az 52 kg-os súlykategória tavalyi Európa-bajnoka vette fel a küzdelmet Európa legjobbjaival. Az előzetes nevezések ismeretében tudtuk, hogy Mónikának az orosz Golubeva és a finn Marcela Sandvik lehet az ellenfele. Mónika 107,5 kg-on biztonságos és sikeres első kísérletet tett, míg mindkét ellenfele 112,5 kg-ot teljesített elsőre. A második kísérlet során Sandvik -ahogyan tőle várható volt- mindösszesen 2,5 kg ot emeltetett, sikeresen teljesítve azt, míg Nyers Mónika sajnos az állványnak nyomta kísérlete során a súlyt, érvénytelenné téve ezzel második, 115 kg-os gyakorlatát. Az orosz versenyző 117,5 kg-ot teljesített ebben a körben. Feszült volt a verseny, hiszen mindhárom versenyző 120 kg körüli teljesítménnyel bír. Kromek András szövetségi kapitány nagyon taktikusan a biztos 3. helyet célozta meg. Ismételtek a Magyar versenyzőt 115 kg-os súlyra küldte, amelyet Mónika szépen teljesített is. Marcela Sandvik 117,5 kg-mal 2., míg az orosz Golubeva immár kockázat nélkül 120 kg-mal nyerte az aranyérmet. Nyers Mónika kiváló versenyző, kitartó, megbízható sportoló, sportágunk egyik kiválósága, ezért ezen a versenyeb többet vártam volna Tőle, de nagyon örülök a bronzéremének is és szívből gratulálok!

72 kg-ban Lója Krisztina 82,5 kg-ot teljesített, ezzel a 8. helyen végzett. Krisztina amennyiben nem vált súlycsoportot és marad a 63-as kategóriában, ez az eredmény 6. helyet eredményezte volna, ami már pontszerző.

+ 84 kg ban két magyar versenyző is indult, Dr. Lombosi Melinda és Szabó Ágnes. Évek óta mindketten küzdenek a svéd Sandra Lonn világbajnokkal és egymással az első három helyért, azonban egyelőre nem sikerült megszorítani a svéd bajnoknőt. Egymással is versenyt vívott a két magyar versenyző. Melinda 180 kg-on, Ági 185 kg-on kezdett sikeres fogásokkal, majd a különbséget tartva 187,5 kg és 192,5 kg volt a következő sikeres kísérletük. A holland Brenda van de Meulen csak Lombosi Melinda gyakorlatára figyelt, mert könnyebb testsúllyal rendelkezett, így egyenlőség esetén övé lett volna a harmadik hely, mert papírforma szerint a svéd versenyzőnőt első, Szabó Ágit a második, Melindát a harmadik. helyre várta a sportszakma . Véleményem szerint ekkor Szabó Ági hibát követett el egy ruhacserével, biztosan állítom az első két gyakorlat alapján, akár az eredetileg tervezett 200 kg sem lett volna számára esélytelen kísérlet. Lombosi Melinda, majd a Holland is sikeresen, könnyedén , teljesítette a 195 kg-ot, míg Szabó Ági a 197,5-kg-ot sajnos nem, így a Holland könnyebb testsúllyal 2., Lombosi Melinda 3., Szabó Ágnes 4. helyen végzett.

A férfiak 105 kg os mezőnyében Sebestyén Tamás kirobbanó formában versenyzett. Sikeres 290 kg és 302,5 kg teljesítése után, csaknem sikeres kísérletet tett a 312,5 kg-on is. Nagyon kevés hiányzott ennek teljesítéséhez. Ezzel az eredménnyel a 4. helyen végzett. Nagyon tetszett a versenyzése! Tamás komoly tehetség, sportágunk kiválósága.

Sánta László a sportág nagy ígérete. Tehetséges versenyző, de sajnos ezúttal sem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket. Három sikertelen kísérletet mutatott be, így helyezetlenül végzett.

A legnehezebbek mezőnyében Havai Viktor 282,5 kg-mal a 8. helyen végzett.

Négy érmet reméltem a pilseni fekvenyomó EB-n való szerepléstől, sajnos ebből kettő lett. Sportágunk 26 éve alatt értünk el már Európa-bajnokságon komolyabb eredményt is, de bízom abban, hogy a következő megmérettetésen, Malagában ezt a csorbát kiköszörüljük.