7 dolog, amire készülj fel, ha fogyni akarsz!

Számos oka van, amiért érdemes belevágni, és akad néhány bukkanó is, amit nem árt előre tudnod.

Ha úgy döntöttél, elindulsz a rögös ösvényen, íme útravalóul néhány hasznos infó azzal kapcsolatban, hogy milyen pozitív mellékhatásokra és nehezítő körülményekre érdemes számítanod.

A súlyleadás nagy kihívás, de mindenképpen kifizetődő, a fizikumodra gyakorolt áldásos hatása mellett ugyanis fontos önismereti utazás, amely lelkileg is megerősít, és segít érzelmi világod valamelyest egyensúlyban tartani. Mint minden fontos utazás, úgy ez is telis-tele van kellemes és kellemetlen változásokkal, akadályokkal és kihívásokkal, de a végén olyan kincsre teszel szert, amit már nem vehet el tőled senki, és méltán növekszik az önbecsülésed. Hogy ne érjen túl nagy meglepetés, segítünk feltérképezni a hatékony fogyókúrával együtt járó tényezőket, amelyeket fontos figyelembe venned, mielőtt belevágsz.

TÖBB ENERGIÁD LESZ

Az első néhány hét a legnehezebb, hiszen a testileg és lelkileg is fárasztó a a megnövekedett energiaráfordítással járó folyamatos alkalmazkodás és a megváltozott étkezési szokások. Megnyugtatunk, hogy ez teljesen természetes, és rövidesen visszabillen az egyensúly, de természetesen egy már egy másik szinten.

Miután azonban a tested megszokta  a terhelést, hamar észreveszed majd, hogy ezzel együtt magasabb energiaszintre léptél, azaz sokkal frissebbnek és tettrekészebbnek érzed majd magad, jobban fog az agyad, és nyugodtabban alszol.

MEGNŐ AZ ÖNBIZALMAD

Saját fejlődésed megtapasztalása komoly sikerélmény, amely minden egyes edzés után vagy a diéta betartása közben újra és újra büszkeséggel tölthet el. A siker pedig önbizalmat szül, mert egyre erősödik benned az érzés, hogy képes vagy elérni a céljaidat. Ennélfogva pedig könnyebben és bátrabban teremtesz kapcsolatot másokkal és veted bele magad új dolgokba!

gainmuscle_3.jpg

TÖBB IZOM = TÖBB KILÓ

Egy sikeres fogyókúra megfelelő táplálkozással, súlyzós és kardióedzéssel vagy más rendszeres sporttal kiegészítve egyenes út az izomtömeg növekedéséhez is. Ne felejtsük viszont, hogy – ahogy az elnevezés is mutatja – ez tömegnövekedést jelent, nem kell kétségbeesned, ha többet mutat a mérleg nyelve! Tudod, az izom nehezebb a zsírnál…

A mozgás viszont jelentősen javítja az anyagcserét is, azaz hosszabb távon is hatékonyabban fogod égetni a zsírt, míg végül elnyered a tökéletes formád.

Rendszeres (de nem túlzott) súlyterheléses edzéssel biztosíthatod vérkeringésed és csontjaid egészségét, valamint a helyes testtartást, és javíthatod hormonháztartásod is.

HOLTPONTOK

A legtöbb fogyókúra kezdetén gyakori tapasztalat, hogy sok víz távozik a szervezetből, ami természetesen súlycsökkenéssel is jár. A mérleg ugyan kevesebbet mutat, de a későbbi csalódásokat megelőzendő, ne ringasd magad abban az álomban, hogy ez a továbbiakban is rohamtempóban folytatódik. Jól jegyezd meg: a tartós fogyáshoz idő kell!

Sokunkkal előfordul, hogy amikor új fogyókúraprogramba kezdünk, a kezdeti sikereket követően hamarosan elérkezünk egy fejlődési holpontra, és a változás mértéke minimalizálódik. Ha előre megbékélsz a gondolattal, hogy holtpontok márpedig voltak, vannak és lesznek, nagyobb esélyed van rá, hogy nem adod fel.

Amikor holtpontra érkezel, a legfontosabb, hogy ne ess pánikba! Apró változtatásokat eszközölj. Időről időre értékeld, ami veled történik, figyelj magadra, és arra koncentrálsz, min módosíthatnál legközelebb. A legtöbb jó dolog szép lassan alakul ki, türelmesnek kell hát lenned. Az azonnal radikális súlyvesztéssel kecsegtető hókuszpókuszok nagy része nem csak egészségtelen, de legtöbbjük jojó-effektust eredményez, és hosszú távon szinte azt mondhatni, rosszabbul jársz velük, mintha el sem kezdted volna őket.

plateaus_csaj.jpg

APRÓ GYŐZELMEK, APRÓ VERESÉGEK

Ha egy-egy étkezést el is csalsz, igyekezz minél hamarabb visszatérni „a helyes útra”. Semmi gond azzal, ha egy-egy céges buli vagy szülinapi parti megsokszorozza a napi kalóriabeviteled, de figyelj arra, hogy ez több egymás utáni napon ne forduljon elő.

Itt is úgy könnyítheted meg a dolgod, ha előre tervezel. Lehet, hogy célravezető, ha már vasárnap bedobozolod magadnak a következő néhány nap elemózsiáját, és meglátod, büszkeséggel tölt majd el nem csak az előkészületek kreatív alkotói folyamata, de annak szabadsága is, hogy saját döntést hoztál, a magad ura vagy, és tudod, hogy mit eszel. A fehérjeturmix fogyasztása pedig segíthet abban is, hogy több testi és lelki erőd legyen tartani magad az elhatározásaidhoz.

KAJÁSDOBOZ-HEGYEK

Igen, számítanod kell rá, hogy  a vasárnapi előkészületekhez szép kis dobozkészleteket fogsz felhalmozni. Viszont ez is megéri, hiszen, ha magadnak készíted az ételt, egyrészt kedvedre variálhatsz, másrészt ellenőrzött összetevőkből dolgozva elkerülheted az előre elkészített és feldolgozott élelmiszerekben alattomosan megbúvó olajokat, zsírokat, hozzáadott cukrot, ízfokozókat, és ki tudja, még mit.

Érdemes étkezéseidet úgy ütemezned, hogy heti egy-két főzéssel megúszhasd, és az előre elkészített ételeket a dobozokban könnyedén tárolhatod és szállíthatod.

LEHET, HOGY FESZÜLT LESZEL

Előfordulhat, hogy stresszes és frusztált napoknak nézel elébe, ez is teljesen normális. Az étkezésre azonban ugyanúgy vonatkozik az ökölszabály, hogy nem szabad instant eredményt várnod. Akármelyik diétát követed, legalább 4-6 hét szükséges ahhoz, hogy egyáltalán látni kedd a változást. Az ellenszer a következetesség. Ne aggodalmaskodj, ha az első 2-3 hétben látszólag semmilyen változást nem tapasztalsz. A változás ott van, de mint a mag a földben, eleinte láthatatlan, viszont elengedhetetlenül szükséges a további fejlődéshez!

A stressz hatására ráadásul a szervezet pánikszerűen elraktározza a bevitt energiát, és a többit már te is kitalálod… Akármilyen fogyókúrát követsz, nem szabad hagynod, hogy a vele járó stressz kihatással legyen az életedre, a családoddal és barátaiddal való kapcsolatodra, a munkádra és a szórakozásra, mert az eredményes változásban ezek egyensúlyának is nagyon fontos szerep jut! Ne követelj magadtól olyat, amit nem tudsz betartani, ne hibáztasd magadat és másokat, ne idegeskedj, de mindig tartsd szem előtt a célt, ügyelj a regenerálódásra, és nyugtasson meg a tény, hogy nem vagy egyedül!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary