3 gyakori tévhit a testformálással kapcsolatban

Vajon te bedőlsz még ezeknek a dajkameséknek? Eljött az igazság pillanata!

 

Ha közvetlenül evés után úszol, elsüllyedsz, mint egy kő. Ha gyakran borotválkozol, hamarosan olyan sűrű üstököd lesz, mint ZZ Topnak. Csak a méret számít… és hasonló okosságok. Akármekkora jóindulat övezi őket, az ostoba jótanácsok gyakran totálisan megalapozatlan tényekre épülnek, és visszafelé is elsülhetnek, főleg, ha a fizikai egészséged a tét... A következőkben arra teszünk kísérletet, hogy az edzéssel, ezen belül is főként a zsírégetéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek közül építsünk le néhányat. Kezdjük is a hiedelmek ősatyjával:

1. mítosz: A SZÉPEN DEFINIÁLT IZOMZAT TITKA A MAGAS ISMÉTLÉSSZÁM.

Akármilyen logikusnak is hangzik, aki ezt válaszolja, bukta a 100 ezres kérdést. Pedig hányszor halljuk mindenfelől… Még manapság is rengeteg személyi edző és önjelölt szakértő szeret ezzel dobálózni. 

Az igazság azonban az, hogy a kis súllyal végzett és túlzásba vitt sok ismétlés időpocsékolás is lehet, ha legfőbb célod, hogy látványosan tagolt izomzatra tegyél szert. Az igazán szálkás fizikum akadálya leggyakrabban az, hogy hiába fejlettek az izmok, ha zsír borítja őket. A végső cél tehát a testzsírszint csökkentése, ami bizony főként a táplálkozáson múlik. Ha azonban szisztematikusan csökkented kalóriabeviteled, és rendszeresen, kitartóan kardiózol, hamarosan elérkezik a várt eredmény!

2. mítosz: CÉLZOTT HASGYAKORLATOKKAL ELÉRHETŐ A KOCKAHAS!

Természetesen ez a kérdés sem ennyire fekete-fehér. Vágyaink netovábbja, az acélhasfal nem csupán hasprések végeláthatatlan sorozatával érhető el. Ez a legenda ugyanis azt sugallja, hogy egyedül a törzs megdolgoztatása elegendő ahhoz, hogy pompásan mutogatható hasizmaink legyenek. Az igazság az, hogy itt is csak komoly kalóriamegvonással, szigorú diétával, rendszeres kardiózással és teljes testes edzéssel érhető el komoly és tartós változás. Persze ettől még nyugodtan végezhetsz felüléseket is, de hidd el, hogy nem csak ezen fog múlni.

3. mítosz: MINÉL TÖBBET IZZADSZ, ANNÁL JOBBAN FOGYSZ!

Ez is jól hangzik. Igen, az izzadás előszeretettel alkalmazott motivációs és szöveg,  de egyáltalán nem biztos, hogy összefüggésben van a zsírégetéssel vagy a munka komolyságával. Az, hogy ki mennyire izzad meg, számos egyéni tényező függvénye is, mint például az elhízás mértéke, az aktuális erőnlét és testi-lelki állapot, a genetikai adottságok, a ruhaviselet, és természetesen az éghajlat és a hőmérséklet. Ezért van az, hogy míg egyesek egy-két perc után fürdenek az izzadtságban, másoknál egy óra kemény edzés után is csak mérsékelt a verejtékezés. 

Zsírégetéskor tehát nem annyira az izzadás mértéke, mint inkább a befektetett energia a meghatározó. Minél több kalóriát égetsz el adott idő alatt, annál hatékonyabb a fogyás.

Túl sokat izzadsz? Íme 6 tipp az izzadás ellen!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary