4 egyszerű trükk a még nagyobb izmokért!

Törj ki a megszokásból, és lendülj túl a fejlődési holtponton!

Néha a legapróbb fogások hozzák a legnagyobb változást! Így van ez edzésed pangó időszakaival is, ahol gyakran kiderül, hogy a várt eredmény egy-egy jelentéktelennek tűnő technikai hiba vagy nüansznyi mulasztás miatt marad el. Pedig sokszor elég, ha a fogást vagy alapállást, esetleg a pad dőlésszögét módosítod, vagy a használt kiegészítőt cseréled le. Bizonyos gyakorlatoknál már önmagában az, hogy a rudat egykezes súlyzókkal váltod fel, kis erőfeszítéssel nagy mértékben megnöveli az izomterhelés lehetséges variációinak számát. Ha jól felszerelt terembe jársz, igyekezz minden adottságot kihasználni, és próbáld ki azokat az eszközöket is, amikre eddig nem vitt rá a lélek. Ha mégsincs ilyen terem a közelben, használd a fantáziád, mert egy kis kreativitással a legegyszerűbb eszközökkel és gyakorlatokkal is számtalan lehetőséged lesz!

Standingbarbellrow.jpg

VÁLTOZTASS A FOGÁSON VAGY AZ ALAPÁLLÁSON

A tested hozzászokik a terheléshez. A rúddal végzett hajlításoknál szélesítsd a fogást, hogy bicepszed belső fejét is megcélozd. Felhúzásnál állj szűkebb terpeszben, mivel így mélyebbre tudsz dőlni, és a derekad és hátad izmai nagyobb mozgástartományban dolgozhat.

barbellcurl.jpg

CSERÉLJ RUDAT!

Bármennyire is a hagyományos kétkezes súlyzó az elsőszámú erősítőeszköz, a csukló természetellenes pozícióba kényszerülhet a nyomásoknál és hajlításoknál. A változatosság kedvéért kipróbálhatod a francia, svájci (más néven tricepszrudat) vagy a vastag rudat. A tricepszrúd többféle szélességben biztosít semleges fogást, a vastag rúddal pedig kíméletlenül növelheted a fogáserőd! Ha nagyon eltökélt vagy, és a fogások kimeríthetetlen tárházát szeretnéd magadénak tudni, a forgómarkolatos rúd is jó beruházás lehet!

ResistanceBand.jpg

HASZNÁLJ GUMISZALAGOT!

Az olyan gyakorlatoknál, mint az oldalemelések és a ticepsznyomás fej fölé, a legalsó és legfelső pozícióban az izom veszít feszüléséből. A gumiszalag használatával biztosíthatod a folyamatos ellenállást, amit így a mozgás teljes tartományában végig fenntarthatsz.

triceps_article.png

AZ ÚJÍTÁSOK ÖSSZEFOGLALVA:

1. fekvenyomás:
- alkalmazz széles fogást
- végezd vastag rúd

2. felhúzás:
- változtass a terpesz szélességén (Szűk állásban és kisterpeszben nagyobb mozgástartományt biztosíthatsz, szumóállásban pedig nagyobb súlyokat is emelhetsz úgy, hogy közben kíméled a derekad.)
- végezd trapézrúddal

3. fej fölé nyomás egykezes súlyzókkal:
- próbáld ki az Arnold-nyomást
- végezd tricepszrúddal

4. tricepsznyomás fekve:
- alkalmazz szűk fogást
- a kétkezes súlyzókon semleges fogást alkalmazz

Kövess minket Facebookon is!
https://facebook.com/muscleandfitnesshungary