Edzés fillérekből

Le vagy égve? Sebaj! Izmot hitel nélkül is építhetsz! Ki mondta, hogy lé nélkül nincs edzés? 

Ahelyett, hogy a menő cégek legújabb méregdrága okoskiegészítőit ajnároznánk, most kivételesen arra buzdítunk, hogy mielőtt fejvesztve rohannál a boltba, hogy újabb fölösleges költségekbe verd magad, nézz körül, és légy egy kicsit kreatív! A legnagyobb sztároktól sem fogod azt hallani, hogy hatékony fejlődést csak puccos luxuskütyükkel lehet elérni! Egy kis fantáziával fillérekből kihozhatod az otthoni edzéshez szükséges felszerelésedet. Gondolatébresztőnek hadd mutassuk be ezt a néhány pénztárcabarát, ám az edzésed szempontjából annál értékesebb eszközt, hogy valóban csak az élmény maradjon megfizethetetlen!

PVC-Pipe-foam-roller.jpg

 „CSINÁLD MAGAD” SZIVACSHENGER

Nem feltétlenül szükséges mélyre nyúlnod a pénztárcádban, hogy csillivilli habszivacs-hengert vegyél a boltban, elég, ha levágsz egy darab PVC-csövet, és bebugyolálod  szigetelőszalaggal. A PVC ráadásul erősebb a legerősebb kiadású gyári habszivacsnál is, nem beszélve arról, hogy kedvedre farigcsálhatod. Míg a szivacshengerek bolti ára 4 és 8 ezer forint között mozog, a PVC-cső + szigetelőszalag-kombó kb. 400 forintból megvan, és bármelyik műszaki vagy szerelvényboltból beszerezhető, ha épp nincs otthon is elfekvőben. A habszivaccsal végzett nyújtásokat egyébként tökéletesen el tudod végezni megfelelő keménységű labdával is.

Jump_rope_0.jpg

UGRÁLÓKÖTÉL

Ha kardiózni szeretnél, de kis helyen és kevés pénzből kell megoldanod, ne feledd, hogy mindig számíthatsz erre a gyerekkori barátra, amely a zsírégetés mellett az agilitást és a kitartást is javítja. Ugorj le a legközelebbi 100Ft-os boltba, de ha szépen kéred, a kislányod is biztosan kölcsön adja.

Sled_Drag.jpg

ÚJRAHASZNOSÍTOTT "SZÁN"

A szánhúzás az erősemberek és erőedzők egyik kedvelt kondicionáló gyakorlata mivel nincs excentrikus komponense, kíméli az ízületeket, mégis intenzíven növeli a kitartást és ellenálló képességet. A hatalmas és költséges apparátus megvásárlása helyett azonban sokkal olcsóbban megúszhatod, ha kerítesz egy használaton kívüli autógumit, és azt használod szán gyanánt, ráadásul óvod a környezetet is. A neten százával találni barkácsvideókat a home-made szánok elkészítéséről, de alább is ismertetünk egy gyors és egyszerű módszert.

A gumi egyik oldalába fúrj egy lyukat, és rögzíts bele egy szemes csavart. Hurkolj át rajta egy kötelet úgy, hogy két 3-4 méteres szárat kapj (ezeket fogod majd húzni). Egy hevederrel a súlyemelő övhöz is erősíthető. Ha extra súlyokkal nehezítenéd, a gumi belsejébe négy új csavar segítségével egy falapot vagy dróthálót erősíthetsz, hogy erre pakolhasd a nehezékeket. 

resistance-bands.jpg

FITNESS-SZALAG ÉS GUMIKÖTÉL

Nehéz elhinni amíg nem próbáltad ki, de a gumikötél a felsőtesteddel, mellkasoddal és vállaiddal is csodát művel: erősít, növeli a rugalmasságot, és páratlan zsírégető, az ára pedig abszolút megfizethető. Különféle fitness-szalagokat egy ezres alatt lehet már kapni, a gumikötelek ára úgy 1500 forint körül mozog. Na jó, a fogantyús verzió belekerül vagy 2 rugóba.

core-exercise-value-valslide.jpg

VALSLIDE-VARIÁCIÓK

A kézcsúsztatással végzett fekvőtámasz- valamint pike- és planking-variációk az egész törzset edző hatékony saját súllyal végezhető gyakorlatok, és szinte semmi nem kell hozzájuk. Csúsztatókorongok helyett használhatsz összehajtott törölközőt vagy konyharuhát, de egy pár összegombolyított zokni vagy papírtányér is tökéletesen megteszi.

kettlebell-swing-burn-it-up.jpg

KETTLEBELL

Ha valamibe, akkor a kettlebellbe érdemes befektetned. Ez az egyik legsokoldalúbban alkalmazható fitness-eszköz: végezhetsz vele lendítést, szakítást, felvételt, kinyomást, sőt, még hajlítást is! Ára a súly méretétől függően változik, de tényleg nem valami nagy beruházás (néhány ezer forint). Ha tökélyre szeretnéd fejleszteni a tudásod, a kettlebell földi helytartójának, Pavel Tsatsoulinnak a könyvei hazánkban is kaphatók.

boxing-heavy-bag_2.jpg

HOMOKZSÁK

A homokzsákos edzés törzsed összetett funkcionális erősítésének a létező egyik legjobb módja. Ha viszont nem akarod a gatyádat is ráfizetni, egy nagyobb használt sport- vagy edzőtáskából magad is készíthetsz zsákot szigetelőszalag, szemetes zsák, és némi homok segítségével.

Hogy hogyan?

Ehhez is bőven találsz online segítséget és oktatóvideókat, de azért álljon itt is egy verzió.  

  • Tölts meg néhány nagy szemetes zsákot homokkal.
  • A végüket jól ragaszd le szigetelőszalaggal.
  • Tekerd fel őket, mint a palacsintát, és néhány helyen újra tekerd át a ragasztószalaggal.
  • Tömd ki velük a sporttáskát, és jutányos áron hozzájutottál homokzsák-kiegészítődhöz!