Bemelegítés szivacshengerrel

Fogadjunk, hogy nem gyakran élsz az ügyes kiegészítő adta lehetőségekkel!

Amikor a szivacshenger először megjelent a piacon, úgy tűnt, ez is csak valami újabb humbug, ami játéknak elmegy, de nem nagyon lehet komolyan venni. A sportolók azonban hamar felfedezték, mennyire hasznos tud lenni, és ma már szinte minden teremben megtalálható. Ha hiszed, ha nem, az izomnövelésben is segít. Edzés előtt 5-10 percnyi hengerezés valójában már hasznos edzésnek számít, még mielőtt még a súlyokhoz nyúlnál, helyes kivitelezéssel még izomlázat is tapasztalhatunk később. A hengerezés az izmokban nyomást generál, ami aztán lazításra készteti őket, és főként javítja az adott területek vérellátását, azaz bemelegítésnek ideális. A jól bemelegített izmok nemcsak nagyobb erőt képesek kifejteni, de kevésbé sérülékenyek is, mert rugalmasabbak, így kevésbé tudod meghúzni őket. Arra viszont mindig ügyeljünk, hogy ne gördüljünk át csonton vagy ízületen!

Bármilyen edzés előtt ajánlatos egy kicsit hengerezni, amivel az egész tested bemelegíted, különös figyelmet fordítva a külső combon futó iliotibiális térdszalagra, a combhajlítókra, a farizomra, és a hát felső részére. A váll, mell, és csípő bemelegítését lacrosse labda vagy hasonló kisméretű tárgy segítségével végezheted. Ha valahol fájdalmat érzel, tarts meg a pozíciót, amíg nem enyhül (vagy addig, ameddig már elviselhetetlenné válik). Nyaki problémák esetén pedig inkább forduljunk orvoshoz. Ahogy lazulnak az izmok, a fájdalom fokozatosan csökkenni fog.

Hogyan használd a hengert?

Nehezedj rá a hengerre a testsúlyoddal, és lassú, kontrollált mozdulatokkal (másodpercenként 2-3 centit haladva) guruljunk a hengeren. Amikor eljutottál egy fájó ponthoz, kifejezetten lassíts, és tartsd nyomás alatt 20-30 másodpercig, hogy enyhüljön a kellemetlen érzés. A fájdalom csökken, és az izomgörcs is feloldódik. Majd finoman görgesd át a területet újra.