Manny Pacquiao boxbajnok edzésterve

A világhírű boxedző, Freddie Roach adta ezt az edzéstervet, amivel tetőtől talpig felkészítette Manny Pacquiao-t, hogy negyedik alkalommal is kiálljon Juan Manuel Marquez ellen.

Mielőtt Freddie Roach a kora egyik legkiválóbb boxedzője lett – például Manny Pacquiao-t és Oscar De La Hoya-t is edzette -, ő is profi harcos volt, nyolc év alatt több, mint 50 meccset vívott. Végül 40-13-as mérleggel sose lett igazán nagy bajnok, de figyelemreméltó, hogy csupán háromszor tudták kiütni.

„Megpróbáltam mindegyik nagy küzdelmemre keményen felkészülni, főleg a nagy meccsre Camacho ellen”, mesélte Roach a későbbiekben Hector „Macho” Camachoként ismert boxoló elleni megmérettetéséről. „Egy csomó gyors bunyóssal kesztyűztem, hogy felkészüljek rá, de amikor eljött a küzdelem napja, kiderült, hogy nem is voltak olyan gyorsak. Egyszerűen ő volt a legtehetségesebb bunyós, akivel valaha találkoztam – a mostani Manny Pacquiao-ra emlékeztet.”

Roach még karrierje végefele is köztudottan kiváló állóképességgel bírt a ringben. Bárhogy is, a rendkívüli edzettsége sem tudta megelőzni, hogy legyőzze a Parkinson-kór. Roach azt mondja, hogy az az állóképességi és koordinációs edzés segít neki küzdeni a kór ellen, ami több boxolót is a csúcsra juttatott.

„Az én időmben nem volt külön erőnövelő és kondicionáló edző. Csupán egy valaki volt, akire példaképként tekinthettünk”, mondta Roach.

A későbbiekben Roach energiája a negyedik Pacquiao-Juan Manuel Marquez meccs felkészülésére irányult. Bár Pacquiao két korábbi küzdelem során legyőzte Marquez-t, mindkét küzdelem során elég ellentétes bírói vélemények voltak – tehát ebből is látszik, mennyire szoros meccsek voltak.

„PacMan a valaha látott legjobb formájában van és az edzőpartnereinek számtalan kellemetlenséget okozott – kaptak páran kiütést. Alaposan szétdolgozta magát”, mondta Roach. „Mi anno heti hatszor kesztyűztünk, de a boxolóimat már csak hetente háromszor boxoltatom.”

Pacquiao edzése napi három órát vesz igénybe, de ritkán alkalmaz súlyzós edzést, ami szerint csak lelassítja a kisebb súlyú ökölvívókat. Pont ezért az ökölvívó edzés a cardio alapú szabadsúlyos gyakorlatokra támaszkodik. „Amikor Mickey Rourke-ot ezdettem, éjszakai futásokat csináltunk, mert ő alapvetően „éjjeli bagoly” és ameddig a test az ideális rendszerben maradhat, a gyakorlatok jobban képesek kifejteni a hatásukat”, mondta Roach.

FREDDIE ROACH KEMÉNY EDZÉS NAPJA

Kora reggel, nagyjából 6 órakor egy hosszú futással kell kezdeni, majd jöhet Roach edzésprogramja.

8km futás (Ahogy több lesz a kesztyűzés, ezt csökkenteni kell).

Árnyékolás (Alaposan bemelegít-megizzaszt boxolás előtt).

8 menet nehéz zsákkal (Fontos, hogy pontosan és nagy erővel kell ütni).

3 menet duplavégű ütőlabdával

3 menet ugrókötél

6-8 menet kesztyűzés erőből (Pacquiao 12 menetet szeretett)

Levezetés