Hulk hátizmait szeretnéd? Kövesd Lou Ferrigno tanácsait!

A testépítő legenda Lou tanácsait követve olyan hátizmaid lehetnek, mint egy szuperhősnek.

Igen sok izomcsoportot meg kell dolgoztatni azért, hogy létrejöjjön a hőn vágyott szuperhős alkat, mégsincs annál lenyűgözőbb, mikor „kitárva szárnyaidat”, megmutatod a kíváncsiskodóknak gyönyörűen kidolgozott hátizmaidat.

Az erőteljes hátizomzat kulcsa az ún. erector spinae izmok vastagsága, ezt a széles hátizmok és egyéb, kisebb izomcsoportok fejlesztésével lehet elérni, aminek eredménye a részéletesen kidolgozott és hihetetlenül meggyőző látványt nyújtó hátizomzat. Ennek eléréséhez pedig megfelelő formában kell lennünk. Sajnos sokan hátazás közben inkább a nagy súlyokra fektetik a hangsúlyt, ami akár sérüléshez is vezethet, és feleslegesnek is mondható időtöltés a teremben. Ha a súlyokat helyezed előtérbe a kivitelezés helyett, sosem leszel elégedett az elért eredménnyel.

Következzen néhány tanács a legendától, melyek segítségével akár már a következő edzésed is hatékonyabb lesz.

Figyeld a profikat! Nézz körül az oldalon, vagy vedd meg Muscle and Fitness legfrissebb számát és keresd azokat a testalkatokat, amelyek kitűnnek a többi közül szimmetriájuk, egyenletességük és részletességük miatt.

A legnagyobbaknál karácsonyfa alakzatot láthatsz az alsó hátizmokon és figyeld meg, hogyan terül szét a nagy, vastag felső hátizomzat a derék fölött. Láthatod mennyire meghatározzák a jól kidolgozott széles hátizmok a szuperhősökre oly jellemző V-alakot. A tükörben nézve mozgasd át a hát részeit feszítésekkel és nyújtásokkal minden részt a gerinc menti izmoktól egészen a széles hátizmok legszéléig.

A hátizomzatod minden területe jól láthatóan el fog különülni egymástól. Tulajdonképpen ugyanezt kell tenned az edzések során is, kihozva a maximumot magadból úgy, hogy folyamatosan az egyes izomcsoportokra koncentrálsz.

Gyakran azon vesszük észre magunkat, hogy mellkasunkat és karunkat mustráljuk a tükörben. Tegyük ezt meg a hátunkkal is! Ehhez csak úgy kell beállítani néhány tükröt, hogy jól láthassuk bennük a hátizmainkat. Gyakorold azon izmok megfeszítését, amiket leghangsúlyosabbnak találsz a példaképeiden is, különítsd el a különböző izomcsoportokat a hátadon. Nyugodtan kísérletezhetsz egymástól eltérő szögekkel és technikákkal, nem csak egyetlen járható út van, hiszen mindenkinek más a testalkata.

Ha lemegyek a Gold's Venice-be, szinte rögtön látszik, ki az amatőr, mégpedig abból, milyen súllyal edz. Az újonnan érkezők, általában nemre való tekintet nélkül, leginkább a nehéz súlyokat választják egójukat építendő, míg a profik már a lényegre koncentrálnak, vagyis arra, hogy koncentráltan és egyáltalán nem kapkodva a megfelelő izomcsoportokat dolgozzák meg minden sorozattal.

Ne feledd, hátad számtalan jól elkülöníthető izmok együttese, így szinte mindegyik részt máshogy kell edzeni. Ezt szem előtt tartva kell kialakítanod edzésterved, hogy minden izmot elérhess és megdolgozhass.

A karodra és kezedre tekints úgy, mint a hátad és a súly között közvetítő eszközökre. Gondolj a kötélhúzásra: ha karizomból dolgozol, hamar kimerülsz és nem tudsz megfelelő erőt kifejteni.

A Battle of the Network Stars című tv műsorban való szereplésem során részt vettem egy kötélhúzó versenyben is, persze a kötél végéhez tettek. A többiek eléggé csúszkáltak és gyorsan el is fáradtak, mert a kezüket használták. Nem tudom, amiatt-e, hogy a csodás Catherine Bach (Hazárd megye lordjai) állt előttem a sorban, vagy azért, mert végig hátizomból dolgoztam, de végül megnyertük a versenyt.

Tartsd az izmod megfeszítve a negatív szakaszban is, és ne engedd, hogy a gravitáció végezze el helyetted a munkát. Ha végig koncentrálsz a gyakorlatnál, és nem próbálsz csalni, az edzésed hatékonysága megkétszereződik.

Remélem, kicsit sikerült közelebb hozni ahhoz, hogyan érheted el a legkönnyebben a szuperhős formát. Tippekért, tanácsokért kattints a FerrignoFIT.com -ra.


Lou Ferrigno 1973-ban és 1974-ben is elnyerte a Mr. Universe címet, emellett szerepelt az Acélizom (Pumping Iron) című klasszikus dokumentumfilmben és ő volt Hulk első megszemélyesítője az Incredible Hulk című tv-sorozatban. Társalapítója a Ferrigno FIT-nek, egy egészség- és fitness-központú életmód-vezetési közösségnek. Lou 2011-ben alapította a Ferrigno FIT-et, miután lányával, Shanna Ferrignóval úgy döntöttek, összehozzák két nagy szenvedélyüket, a szórakoztatást és a fitness-t, hogy segítsék az érdeklődőknek minél könnyebben elérni saját boldogságukat és megelégedettségüket a Ferrigno-módszer segítségével -- csakis egészségesen. Az NPC/IFBB Ferrigno Legacy elnevezésű, évenkénti rendezésű szakmai rendezvénysorozat először idén novemberben kerül megrendezésre.