Hagyd a rossz szokást!
Ismerd meg az alternatívákat, így rengeteg cukortól szabadulhatsz meg!
50 gramm. Ez az a mennyiség, amit a fejlett világ országaiban napi szinten magunkba tömünk, pedig pontosan tudjuk, mennyire káros. Szerencsére az édesség iránti vágyunkat már mesterséges és természetes édesítőkkel is kielégíthetjük. „A cukor káros hatásait az édesítőszerekkel is megelőzhetjük”, mondja Brian St. Pierre táplálkozási szakértő. „Amikor az emberek a cukros édességeket mesterséges édesítőszeres ételekkel váltják ki, azzal egyből kevesebb kalóriát is visznek be, tehát ezáltal fogyni is kezdenek.” A termékek címkéin gyakorta láthatóak olyan „nagyintenzitású” édesítőszerek, mint pl. a szukralóz. Ezekről St. Pierre úgy vélekedik, hogy „a szájhagyomány ugyan sokféle egészségügyi probléma forrásának tartja ezeket, de tudományosan ez nem igazolt.” A cukoralkoholok, mint az eritriol vagy xilit alacsony kalóriatartalmú, növényi alapú szénhidrátok, melyek a cukorhoz hasonlóan könnyedén beszerezhetőek. A stevia vagy a szerzetesek körtéje is teljesen biztonságos természetes édesítőszer. Az étrendedből az alábbi természetes alternatívákkal száműzheted a finomított cukrot.
Méz: 64 kalória/evőkanál
Hatékonyan csökkenti a köhögést, kiváló gyulladásgátló és mikróbaellenes jellemzőkkel bír.
Juharszirup: 52 kalória/evőkanál
Összesen 24 féle antioxidánst és jelentős mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz.
Yacon szirup: 21 kalória/evőkanál
Kiváló fruktooligasaharid forrás, amely táplálja a bélflórát és számos további egészségügyi előnye is van.
Melasz (cukornád): 58 kalória/evőkanál
Enyhe hashajtó, illetve néhány hasznos ásványi anyagot is tartalmaz.
Stevia: 0 kalória
Nagyjából 200-szor édesebb a cukornál. Kis- és közepes adagokban gyulladáscsökkentő hatású.
Szerzetesek körtéje kivonat: 0 kalória
Másnéven „Luo Han Guo”. Mogroside tartalma miatt 300-szor édesebb a cukornál.
Datolya: 15 kalória/teáskanál
Apróra vágott aszalt datolyából készül, tele van antioxidánsokkal.
Kókusz cukor: 10 kalória/teáskanál
Emésztést segítő prebiotikus rostot (inulint) tartalmaz, a cukorhoz (58) képest, alacsony glikémiás indexű (35).
Tudtad?
A stevia növényi alapú, édesebb, mint a cukor, kalóriamentes és sütve is használható.