2024. május 13.

piros 2021 03

Hogyan ússzunk helyesen és gyorsabban - úszóedző válaszol II. rész

A következő cikk egy háromrészes sorozat második része, amelyben a Vasa-közösség sikeres edzőit kérdezzük fontos témákban. Az alábbiakban az ő válaszaikat olvashatjátok.

Miért érdemes a másodpercek szorításában élő medencés vagy nyíltvízi úszóknak és triatlonistáknak is kipróbálnia a Vasa SwimErg gépeket??

vasa trainer vasa ergo2

Lesley Paterson, edző:

„A medencés edzések kifejezetten időigényesek, és sokszor előfordul, hogy a kiszabott hosszok és szintidők nincsenek eléggé az adott sportoló paramétereihez igazítva. Azonban ha rendelkezésünkre áll a Vasa SwimErg gépünk, máris sokkal több időt spórolhatunk meg. A Vasa hatékonysága abban rejlik, hogy azonnali visszajelzést kapunk minden egyes karcsapásról – míg a medencés edzéseknél ez ugye késleltetett. A gép alá és mellé is tehetsz tükröt, így egyből látni fogod, hogy hol hibás a mozdulat. Ráadásul olyan izomerőre és -aktivitásra tehetsz szert, amelyeket a medence folyékony közegében egyszerűen képtelenség reprodukálni. Emellett a Vasa SwimErg olyan specifikus edzéseket is beállíthatsz, amelyek különböző ellenállással dolgoztatnak meg, de nyomon követheted a teljesítményedet, a megtett métereket és a két kar közötti esetleges eltéréseket is.”

vasa trainer hasznalat

Mike Collins útmutatója a húzómozdulatokhoz, egy felcsíkozott tükör segítségével

Eric Nielsen, edző:

„Páratlan lehetőség, hogy úgy tarthatunk egy koncentrált edzést, hogy egyből visszajelzéseket kapunk a húzások erejére vagy frekvenciájára vonatkozóan. Nagyon is elképzelhető az a forgatókönyv, hogy amennyi idő alatt egy sportoló az uszodához ér, annyi idő alatt már egy teljes edzést is megcsinálhatott volna a Vasa SwimErg vagy Vasa Trainer gépen. A nyíltvízi úszóknak és triatlonistáknak pedig az edzés specifikusságán van a hangsúly.”

vasa trainer hasz 1

Joe Maloy, edző:

„Mennyire menő lenne, ha lenne egy 50-es medence a kerted végében, nem? Amennyiben ez a luxus neked sem adatott meg, valószínűleg te is rovod – a hosszok helyett – az utat a medence, tó/óceán és a lakhelyed között, keresgéled a parkolóhelyeket, átöltözöl, megküzdesz a sávodért, lezuhanyzol és már mész is tovább.

A Vasa SwimErg gépe az alapvető mozdulatsorra bontja le az úszómozgást, hogy a korábban elpazarolt időt is hasznosíthasd. Sok más úszóhoz hasonlóan vannak napok, amikor én is úgy érzem, szívesen úsznék, de a fent említett, edzést kísérő haccacáréhoz nincs kedvem. Nincs kedvem a csúcsforgalomban a kocsiban ülni, vagy mikor végre eljutok a medencéig kiderül, hogy minden sáv foglalt. Vagy egyszerűen nem akarok 40 percet kocsikázásra és öltözésre pazarolni.

Ez a megtakarított idő különösen fontos nekem, hiszen triatlonistaként nemcsak a sport és az ÉLET közti egyensúlyról kell gondoskodnom, hanem három sport edzéseinek összehangolásáról is.”

A Vasa SwimErg gépe időtakarékos gyorsúszási edzéslehetőséget kínál az otthonod kényelmében.

Martin Hill (Alicante, Spanyolország) - ASA úszóedző, Trisutto-edző:

A legtöbb felnőtt az idő szorításában éli a mindennapjait (munkahelyek, család, stb.), ezért az otthoni edzéslehetőség a kiegyensúlyozott élet egyik alapvető szükséglete lett. Nem kell utazni, öltözködni, megharcolni a sávodért, zuhanyozni és hazautazni. Egy tisztán egyórás medencés edzéshez akár még 60 perc logisztika társulhat. De egy Vasa gépes edzésnél ez a logisztika néhány percre redukálódik.

Ráadásul a Vasa SwimErg lineáris kialakítása és a különböző ellenállású edzések mellett további előny, hogy azonnali visszajelzéseket kapunk a fizikai állapotról, adatokkal alátámasztva. Így az állóképesség- vagy erőfejlesztéshez az úszóknak elég az általunk előírt mozdulatsorra koncentrálniuk. Maga a mozdulatsor pedig könnyen kivitelezhető a Vasa SwimErg segítségével is: az úszómozgást gyakorlatilag egy három részből álló folyamatos ciklusra oszthatjuk, aminek az angol rövidítése REP.

1. R – „Recover” – vagyis a képzeletbeli vízfelszín fölötti fázis, mely során a lehető leggyorsabban igyekszünk a kart újra a vízhez közelíteni.

2. E – „Enter” – vagyis mikor elkezdődik a képzeletbeli vízfelszín alatti húzó mozdulat. A hüvelykujj kissé mutasson lefelé, a karok vállszélességben dolgoznak (az órát magunk elé képzelve a karok 1 és 11 órára mutatva), különösebb nyújtás nélkül.

3. P – „Push” – vagyis mikor a karok fokozatos kinyújtásával a vizet „hátratoljuk”: ez az (egyetlen) előrehajtó, ún. propulzív fázis.

A Vasa SwimErg gépén mindhárom fázis tökéletesen kivitelezhető (sőt, kissé egyszerűbb is, mint a medencében, hisz a víz feletti kartempó nem tényező), köszönhetően annak, hogy a sportoló a pad (és így a sín) közepére fekszik, és könnyen ellenőrizheti is a mozdulatsor helyességét is. Az, hogy folyamatában láthatjuk a kezek és karok munkáját a különböző vízalatti fázisok során, valamint a kijelző (ami mutatja az időt, távolságot, csapásfrekvenciát stb.) adatait is figyelhetjük, hozzájárul egy kiemelkedően jó testtudat és mozgáskoordináció kialakításához. Erre a legtöbbször a vízben egyáltalán nincs lehetőség. A gép beállításával pedig gyakorlatilag tökéletesen imitálhatjuk a medencés edzések aerob vagy éppen erőnövelő etapjait, köreit vagy épp pihenési idejét. Ha pedig se medence, se Vasa SwimErg nincs a közelben, javasoljuk, hogy legalább szerezzetek be erősítő gumiszalagot. Mert az úszást nem lehet megúszni!

A Vasa SwimErg segítségével maximalizálhatja a teljesítményt és az állóképességet, miközben javítja az úszás technikáját medencén kívül. Ajánlott úszók, triatlonosok, szörfösök, evezősök, más élsportolók és gyógytornászomk számára rehabilitációs célokra is.

vasa úszást segítő gépek

BŐVEBBEN>>>

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.