2024. május 16.

piros 2021 03

Hideget vagy meleget?

Mikor hogyan kezeld a sérüléseket és egyéb gyakori panaszokat?

 

Mit teszel, ha kificamodott a vállad egy kemény súlyzós edzésen? Jeges vagy meleg borogatást teszel rá? Mivel gyorsítod a regeneráció folyamatát egy hosszú futós edzés után?  Mi az első dolgod, ha hátfájással ébredsz? Lássuk, hány kérdésre tudtad kapásból a jó választ!

JEGELÉS

A jég legnagyobb előnye, hogy szinte azonnal képes enyhíteni a fájdalmat, és érszűkítő hatásának köszönhetően segít megakadályozni a sérült terület körüli véraláfutás kialakulását, és csökkenti a gyulladásos tüneteket. 15-20 percnyi borogatás után azonban a duzzanat visszanőhet.

Mikor alkalmazd? akut sérülésekkor, kifejezetten az első 48-72 órában, súlyosabb esetben akár 6 héten keresztül. 

Mire figyelj? Ha olyan területet jegelsz, ahol az idegek a bőrfelszín közelében futnak (ilyen például a könyököd vagy a térded) 10 percnél tovább ne tartsd rajta a tasakot egyhuzamban, mert káros hatással lehet az idegekre, ráadásul teljesen lezsibbaszt, tehát könnyen lehet, hogy észre sem veszed. Ízületi gyulladások esetén kerüld a jég használatát mert fokozza a merevséget, és korlátozza a mozgástartományt.

MELEG BOROGATÁS

A meleg hő hatására az érfalak ellazulnak, ezáltal fokozódik a vérellátás, és az izmok is felmelegszenek, rugalmassá válnak. Egyes tanulmányok szerint a nem túl forró felületi hőkezelés akut esetekben is alkalmazható, de a leggyakoribb tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen esetben a meleg csak olaj a tűzre, és tovább növeli a duzzanatot. 

Mikor alkalmazd?  Krónikus panaszok, mint például ízületi gyulladások esetén. 

Mire figyelj? A néhány hétnél lassabban gyógyuló sérülések esetén érdemes  edzés előtt meleg borogatást alkalmaznod, hogy rugalmasabbá tedd az izmokat, ezáltal csökkentsd a sérülések veszélyét. Nem véletlenül hívjuk a bemelegítést sem bemelegítésnek.  

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.