Minden, amit a Mr. Olympiáról tudnod kell! Mr Olympia Nagyszótár

ABC-rendbe szedtük a versennyel kapcsolatos legfontosabb szavakat és kifejezéseket!

Afterparty: Nagyszabású levezető buli a Mr. Olympia döntőjét követően Vegas valamelyik fancy nightclubjában. Lásd még: “W.H.V.S.V.”

Bannout, Samir (aka “a libanoni oroszlán”): a hetedik Mr. Olympia. Páratlanul szimmetrikus testével 1983-ban hozta el a trófeát. Ezen kívül még tíz alkalommal indult a versenyen, de csak a 4. helyig jutott.

bikini_olympia_lexicon.jpg

Bikini Olympia: A 2010. óta évente megrendezett legrangosabb bikinis verseny.

Callout: Előzetes válogatás, melynek során általában 2-6 versenyzőt hívnak előre a sorból, hogy az egyes pózokban zsűri tüzetesebben megvizsgálja erősségeiket és gyengéiket. Lásd még: „first callout”, „last callout”.

C.B.N.S.„Close But No Sandow”, azaz: közel járt, de nem kapott Sandowt, tehát a második helyen végzett.

ronnie_coleman.jpg

Coleman, Ronnie: A tizedik Mr. Olympia, számos méretrekord megdöntője, 1998. és 2005. között nyolcszoros bajnok (utolérve ezzel Lee Haney-t).

Columbu, Franco: A szardíniai kolosszus, a negyedik Mr. Olympia, aki hihetetlen vastagságú izmaival 1976-ban nyerte meg a versenyt. Ő az Olympia történetének egyik nagy visszatérője, aki visszavonulását követően 1981-ben mégis megszerezte második győzelmét. 165 centis magasságával eddig ő a legalacsonyabb Mr. Olympia.

Cutler, Jay A tizenegyedik Mr. Olympia. Miután egymás után négyszer végzett Coleman után a második helyen, és végül 2006-ban sikerült legyőznie. Mára 4 bajnoki címet (’06, ’07, ’09, ’10) mondhat magának, és ő végzett legtöbbször (összesen tízszer) az első kettő közt.

Dickerson, Chris: A hatodik Mr. Olympia, aki miután a megelőző két évben is a második helyen végzett, 1982-ben végül megszerezte a címet. Az akkor 43 éves Dickerson az Olympia eddigi történetének legidősebb győztese.

DNP: „Did Not Place”, azaz „nem jutott be”, tudniillik az első 15 közé.

dinasztia: Sorozatos győzelem, legalább háromszor. Schwarzenegger és Yates hat, Haney és Coleman nyolc egymás utáni győzelemmel büszkélkedhet, így ők voltak a leghosszabban uralkodók.

döntő: A zsűrizés második fordulója, melynek része a posedown és a díjátadó ceremónia.

előválogató: A zsűrizés első köre, amely a döntőtől elkülönül. Itt minden versenyzőt egyenként és egymás ellen is kihívnak.

eredményhirdetés: A pillanat, amikor már csak két a két legjobb jelölt áll a színpadon, és elhangzik a győztes neve. Lásd még: „next name you hear, …”

expó: Kereskedelmi célú kísérőrendezvény, ahol a látogatók szemtanúi lehetnek a női Olympia és a 212 Olympia Showdown selejtezőinek, benevezhetnek a Muscle & Fitness modell tehetségkutatójába, és számos más programon vehetnek részt. Találkozhatnak a bajnokokkal, és kipróbálhatják a legújabb termékmintákat. Az expó helyszíne idén a Las Vegas Convention Center lesz, szeptember 18-án és 19-én.

figure_olympia.jpg

Figure Olympia: A legnagyobb női figure verseny, amely 2003 óta létezik.

first callout: Az első előzsűrizés, ahol általában a legesélyesebbnek tartott versenyzőket hívják ki.

Fitness Olympia: A legnagyobb női fitnessverseny, amely 1995 óta létezik. Itt a Figure Olympiánál kicsit kevésbé muszkuláris, inkább atlétikus alkat a kívánatos.

Haney, Lee: A nyolcadik Mr. Olympia, aki kolosszális izomtömege mellett megnyerő arányairól is híres. Haney mindössze 24 éves volt, amikor 1984-ben először elhozta a trófeát, viszont már 31, amikor 1991-ben rekord nyolcadik győzelmét megszerezte, majd visszavonult.

Heath, Phil (aka “az Ajándék”): A tizenharmadik Mr. Olympia, aki bombasztikus méreteinek és formáinak köszönhetően 2011-ben vette át a hatalmat Jay Cutlertől, és uralma azóta is töretlen. Vajon idén is sikerül címet védenie?

“Holy sh*t!” Ékes magyar nyelven „Aztak*rva?” Várhatóan idén is ezzel a felkiáltással fogja kifejezni ámulatát az Olympia Weekend átlag amerikai nézője. (Általában ettől a felkiáltástól hangos a terem. Például: „Aztak*rva, nézd azt a hátat!”)

IFBB: International Federation of Bodybuilders. Az Olympia minden versenyzője az IFBB Pro League tagja.

Jackson, Dexter (aka “A Penge”): A tizenkettedik Mr. Olympia, aki nem adta fel. Jackson kilenc Olympián indult, mielőtt 2008-ban letaszította Jay Cutlert a trónról.

koronázatlan király, azaz a közönségkedvenc: 1. Az a versenyző, akinek a közvélemény szerint nyernie kellett volna. 2. Ironikusan: lúzer. Lásd még: vitatott győzelmek.

könnyűsúlyú korszak:  Az 1976-1983. közötti időszak, amikor az öt bajnok közül négyen (Columbu, Zane, Dickerson, és Bannout) 90 kiló alatt voltak, és az ötödik Schwarzenegger volt, aki szintén akkoriban a szokásosnál könnyebb volt. Azóta nem volt olyan Mr. Olympia győztes, aki 106 kilónál kevesebbet nyomott volna.

kvalifikáció: Ahhoz, hogy egy IFBB professional kijusson a versenyre, az alábbi lépcsőket kell bejárnia:
a. az előző év Mr. Olympiájának első 4, az előző év Arnold Classic/International versenyének első 3 vagy a New York Pro első 2 versenyzője közt kell végeznie
b. meg kell nyernie egy, az előző Olympiát követő IFBB versenyt
c. más IFBB pro versenyek előkelő helyezéseivel elegendő pontot összegyűjtve is be lehet jutni (meg van adva, hogy az egyes versenyek első 5 helye egyenként hány pontot ér)

las_vegas.jpg

Las Vegas, Nevada (alias “Sin City”): Az ideivel együtt rekord 14 éve a kaszinók városa ad otthont a Mr. Olympia versenynek.

last callout: Az előzsűrizés utolsó köre, amelyben szintén a legesélyesebbeket szokás kihívni, (néha csak az első kettőt), hogy fokozzák a hangulatot.

legelészés: 1. Nagytestű növényevők lassú helyváltoztatással kísért táplálkozása.
2. Fontos lézengés az expón, amikor az ember kipróbálhatja a legújabb fehérjeszeleteket és italokat, és már eleve egy nagy üres táskával érkezik, hogy felhalmozhassa a pólókat, kiegészítőket, ingyenes termékmintákat, autogramokat, és ami még belefér.

legenda: 1. Bárki, aki érdemeivel maradandó hírnevet szerez. 2. Bárki, aki legalább egyszer Mr. Olympia bajnok volt.

medalista: Éremmel jutalmazott versenyző, aki az első három hely egyikén végez, arany, ezüst vagy bronz medállal a nyakában.

meglepetés: Váratlan teljesítmény, fizikum vagy helyezés, amelyet megdöbbent felkiáltásokkal fogadnak. Lásd még: „Holy sh*t!”

milking it: 1. Hosszan elnyújtott antré. Pl.: ahogy Phil Heath a színpadra lép.
2. Az illető hosszasan készülődik, mielőtt bevágná a pózt. Pl.: Kai Greene hátfeszítése.
3. Idegeken táncoló hatásvadász drámai csend, mielőtt kihirdetnék a győztest.

olympia_posing_lexicon.jpg

Mr. Olympia: A világ legnagyobb férfi testépítő versenye, amelyet Joe Weider alapított, 1965. szeptember 18-án.

Mr. Universe: Bodybuilding verseny a Mr. Olympia megalapítása előtt. A Mr. Olympiát eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy eldöntsék, ki a legjobb a Mr. Universe győztesek között.

Ms. Olympia: A női testépítőverseny 1980-2014-ig.

“next name you hear, the”, azaz: „a következő név, amit hallani fognak…”. Az Olympia jelképes mondata, mellyel a konferanszié Bob Cicherillo kihirdeti a győztest, mikor már csak ketten állnak a színpadon. Ily módon az első helyezett neve hangzik el először. Valahogy így: „Hölgyeim és Uraim, a következő név, amit hallani fognak, a Mr. Olympia győztese…”

O: 1. Az ABC 15. betűje. 2. Olympia rövidítése. Gyakran láthatod így.”Mr. O” vagy „the O”.

Oliva, Sergio (aka “A Mítosz”): A második Mr. Olympia. A kubai bevándorló 1967-69. között háromszor nyert, és ’69-ben legyőzte Schwarzeneggert, de aztán ’70-ben és ’72-ben is elvesztette a párbajt.

Olympia 212: A 212 font, azaz 96 kiló alattiak pózversenye, amely idén először váltja fel a 202 Showdown kategóriát, amelyet 2008-2011-ig rendeztek meg.

Orleans Arena: A vegasi Orleans Hotel & Casino 8900 férőhelyes terme. Az idei évet beleszámítva itt rendezték eddig a legtöbb Mr. Olympiát.

pénznyeremény: Határ a csillagos ég. Még a 10. helyen végző is  több pénzt kap, mint bármelyik IFBB verseny győztese. Larry Scott 1965-ben 1000 dollárral sétálhatott haza, de az összeg 2014-re már 275 ezer dollárra duzzadt!

posedown: Amikor a szólított legjobb versenyzők egymás mellé állva vezényszóra egyszerre ugyanazokba a pózokba vágják magukat. Nincs pontozás.

“quarter turn to the right” azaz, „negyedfordulat jobbra”. A versenyzők a zsűri ismételt vezényszavára mindig 90 fokkal elfordulnak.

régi szép idők: Gyakran úgy emlékeznek egyes régi korszakalkotó bajnokokra, mint valami aranykorra, amikor minden sokkal jobb volt. Pl. „Bezzeg XY idején…”

sandow.jpg

Sandow: 1. Eugen Sandow (1867–1925), a testépítés atyja, azaz az első férfi, aki az izmaival lett világhírű. 2. A Sandowról elnevezett és mintázott Mr. Olympia-trófea. A bronzszobor Sandowt formázza, súllyal a kezében.

Sandow Society, azaz a Sandow Társaság: a győztesek nem hivatalos exkluzív elit klubja, amelybe jelenleg 13 legenda tartozik.

Schwarzenegger, Arnold (aka „az Osztrák Tölgy”): A harmadik Mr. Olympia, aki a mai napig a legfiatalabbként (mindössze 23 évesen) nyerte meg a versenyt 1970-ben. Csaknem 190 centis magasságával ő a legmagasabb is egyben. Összesen hatszor nyert, és talán neki köszönhet a legtöbbet a szakma presztízse. 28 évesen, ’75-ös (az Acélizom c. filmben is feldolgozott) győzelmét követően visszavonult. ’80-ban, ahogy ígérni szokta, visszatért, hogy hetedik címét is megszerezze.

Scott, Larry (aka „a Legenda”): 1965-ben a legelső Mr. Olympia, aki 1966-ban is megvédte a címet. Mindössze 27 éves volt, amikor visszavonult, és ’79-ben rövid időre visszatért. Ő az egyetlen versenyző, akinek előszörre sikerült.

szeptember: Többnyire az Olympia hétvégéjének hónapja. Idén a Joe Weider-féle Olympia Fitness and Performance Weekend szeptember 17-20. között kerül megrendezésre.

tizennégyes szám:  1. A 13 után következő szám. 2. Ha Heath nem véd címet, a következő férfi lesz a 14. Mr. Olympia. Akiket a legesélyesebbnek tartanak: Dennis Wolf (2011-es Mr Olympia, 5. hely), és Branch Warren (2012-es Arnold Classic győztes).

top 4: Az első négy helyen végzett versenyző, aki így automatikusan kvalifikálja magát a következő évi Mr. O-ra.  

vitatott győzelmek: Egyesek által feltételezett bírói részrehajlás az 1972-es, ’80-as, ’81-es, valamint a 2001-es és 2007-es Mr. Olympián.

joe_weider.jpg

Weider, Joe (aka „Master Blaster”): Weider úttörőnek számít a testépítő és fitness magazinok kiadásában,  valamint edzőfelszerelések és táplálék kiegészítők gyártásában és forgalmazásában. Testvérével, Bennel megalapították az International Federation of Bodybuilders (IFBB) szervezetet, és Weider 1965-ben létre hozta a Mr. Olympia, 1980-ban pedig a Ms. Olympia versenyt.

W.H.V.S.V.
What Happens in Vegas Stays in Vegas. Azaz: „Ami Vegasban történt, az ott is marad.” Amerikai mondás: ami történt, megtörtént, aki ott volt tudja, egyébként hallgatunk róla. Lásd még: afterparty.

Yates, Dorian (aka „az Árnyék”): A kilencedik Mr. Olympia. Az angol úriember 1992-ben szerezte hatos sorozatának első győzelmét.  177 centis magasságával és 120 kilós súlyával új méretsztenderdeket állított fel a 90-es évek közepén.

Zane, Frank: Az ötödik Mr. Olympia, akinek klasszikusan ívelt testét máig is irigyeljük.  A 175 centi magas Zane 1977–79. között háromszor szerezte meg a trófeát, annak ellenére, hogy 86 kilós testsúlyával könnyűsúlyúnak számított. Lásd még: könnyűsúlyú korszak.