Az édesburgonya
Nyerj energiát ezzel az öt ízletes és egészséges recepttel.
1. Készíts belőle nokedlit!
Alaposan keverj össze 200 g reszelt édesburgonyát, egy evőkanálnyi vízzel, kb. 50 g tojásfehérje porral, néhány csipetnyi sóval és szerecsendióval körülbelül másfél percig. Ezután egy lapát segítségével nyomkodd át a keveréket egy szűrőn egyenesen 5 liter forrásban lévő vízbe. 10 másodperc forralás után vedd le a tűzről és szűrd le. Végül egy serpenyőben süsd addig, amíg aranybarnára nem sül, majd adj hozzá apróra vágott zsályát, spenótot és csirkehúsleves alaplét. Az egészet addig főzd amíg az alaplé sűrűvé nem válik, majd tálalhatod is!
2. Sült krumpli egészségesen!
Fújj be egy lapos tányért zsírmentes olajspray-vel és hints bele kedvenc fűszerkeveréked. Hámozz meg körülbelül 170 g édesburgonyát, majd vágd őket kb. 3 centis karikákra. Helyezz el belőlük egy réteget a tányéron, szórd meg a tetejüket némi fűszerrel és tedd be egy percre a mikróba, magas fokozatra! Utána ügyesen fordítsd meg a karikákat és tedd vissza őket még egy percre. Ismételd meg a műveletet, amíg el nem készül az összes karika, és fogyaszd egészséggel!
3. Egy kis burgonyapürét?
Hámozz meg egy nagyobb darab édesburgonyát, majd nagy lyukon reszeld is le. Ha ezzel megvagy helyezd egy tálba és keverj hozzá 2 evőkanál vizet. Ízesítsd egy pici őrölt szerecsendióval, sóval és borssal, majd takard le egy sütőpapírral az egészet és tedd be a mikróba amíg meg nem puhul (kb. 5 perc). Ideális köret bármilyen húsételhez!
4. Grillezve fogyaszd!
Melegítsd elő a grillsütőt magas fokozaton. Vágd az édesburgonyát nagyobb cikkelyekre, majd helyezd őket a sütőlapra, spriccelj rájuk némi zsírmentes olajspray-t, sózd, borsozd. Süsd mindkét oldalát körülbelül 2 percig. Ezután keverj össze fél evőkanálnyi olivaolajat fél teáskanál őrölt piros jalapeno paprikával, és kend rá az átsült cikkelyekre. A tetejüket végül bolondítsd meg 1 nagyobb kanál zsírszegény görög joghurttal és tökmaggal.
5. Az elmaradhatatlan desszert!
Egy kis egészséges édességhez tegyél 100 gramm hámozott és lereszelt édesburgonyát egy tálba, majd tedd be 2-3 percre a mikróba. Adj hozzá 2,5 teáskanálnyi kókuszreszeléket, ízlés szerint egy kis Stevi·t, egy csipet sót, és fél teáskanál kókuszolajat. Keverd össze és 4 percre tedd be a fagyasztóba. Eközben keverj el egy tálban némi aprított kókuszdiót fél teáskanálnyi eritriollal. A fagyasztóból kivett masszából formálj két nagyobb golyóbist, majd hempergesd bele őket az édesített kókuszba! Jó étvágyat!
A-OK!
100 gramm édesburgonya az ajánlott napi A-vitamin mennyiség 385%-át tartalmazza.