Thai konyha - Lazacpogácsák Thai salsával

Az elmúlt években számolhatatlan mérföldet tekertem Thaiföld dombokkal megszórt útjain, és ezzel óriási étvágyat építettem ki. Az izzasztó bringázások után mindig végtelennek tűnő terülj-terülj-asztalkám étkezések vártak, amik minden fűszeresért, savanyúért, édesért és sósért ébredő igényemet kielégítették. Állítom, hogy a pad thai, mármint az autentikus, amiben nincsen ketchup, az egyik legjobb újratöltő étel, ami csak szóba jöhet. Nem csoda, hogy az ázsiai street food a legfelkapottabb ételek között van az egész világon. Bónuszként megvan benne az a tápanyag-bumm is, ami segít bármilyen fitnesz cél elérésében. Ennek ellenére a legtöbb ember csak étteremben rendel ilyesmit, miközben egy egészséges és ízletes Thai fogás elkészítése nem igényel sem feketeöves konyhai szakértelmet, sem óriási mozsárt és mozsártörőt, sem pedig egy bevásárlólistányi rejtélyes hozzávalót. Ha tudsz kezelni egy serpenyőt, akkor tudsz készíteni csábító trópusi ízekkel átitatott ételeket is. Kezd ezekkel az izomnövesztő ázsiai receptekkel, amiket bűn nem megosztani az Instagramon.

 Nem fogod hiányolni a marhát vagy a zsömlét ebből a lazacburgerből. A salsa akkor is jó lesz, ha legközelebb fel szeretnéd dobni a grillcsirkét. 

 Lazacpogácsák Thai salsával 

Hozzávalók 4 személyre:

½ kg lazacfilé, kb. 2 centis darabokra vágva
1 nagy tojás
½ csésze panko morzsa
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. szójaszósz
csésze thai bazsalikom
1 lime héja
1 ek. mogyoró- vagy repceolaj
1 lime leve
2 tk. halszósz
1 tk. pirított szezámolaj
1 tk. cukor
400 g koktélparadicsom
1 csésze darabolt mangó
2 darabolt zöldhagyma
1 madárszem chili apróra vágva
csésze vágott koriander

1. Mixeld össze a lazacot, a tojást, a morzsát, a fokhagymát, a szójaszószt, a bazsalikomot és a lime héját egy turmixban, míg egy sűrű keverék lesz. Formázz ebből 4 pogácsát.
2. Hevíts olajat egy serpenyőben közepesen magas hőfokon. Süsd a pogácsákat oldalanként kb. 3 percig, vagy amíg kívül ropogós, de belül csak épphogy átsült lesz.
3. Tedd egy tálba a lime levét, a halszószt, a szezámolajat és a cukrot. Add hozzá a paradicsomot, a mangót, a hagymát, a chilit és a koriandert.
4. Fedd be salsával a burgereket.

 Tápérték adagonként 
418 Kalória
32 g Fehérje
16 g Szénhidrát
25 g Zsír