Izomépítő fasírt karfiol "rizzsel"

A ketogén étrend igazán egyszerű és ízletes ínyencségekkel is szolgál – például az alábbi húscipóval. A titkos összetevő a mandulaliszt, ami összefogja a cipókat, és segít megőrizni a szaftosságukat. A napon aszalt paradicsom, édeshagyma és a friss petrezselyem nagyot dob az ízélményen.

 IZOMÉPÍTŐ FASÍRT 

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
450 g sovány darált marhahús (max. 10% zsír arányú)
1 közepes tojás
1/2 csésze friss gomba feldarabolva
1/3 csésze finomra vágott hagyma
1/4 csésze apróra vágott napon aszalt paradicsom
1/4 csésze frissen vágott petrezselyem
1/2 tk. só
1/2 tk. őrölt feketebors
1/3 csésze mandulaliszt

1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral.
2. Egy nagy tálban gyúrd össze a húst, tojást, gombát, hagymát, paradicsomot, petrezselymet, sót és borsot. A nagyobb darabokat villával szétnyomkodva jól keverd el. Szórj rá mandulalisztet, és villával nyomkodd még tovább, hogy a hozzávalók jól összekeveredhessenek.
3. A keverékből formázz 4 ovális cipócskát. A húscipókat tedd a sütőlapra úgy, hogy legalább 1,5 centi maradjon közöttük.
4. Süsd 30-35 percig, vagy amíg a cipócskák belső hőmérséklete eléri a 75 fokot.

KARFIOL „RIZS” 

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
Ez az ízletes szénhidrátszegény köret rózsakarfiolt használ a kalóriákban és szénhidrátban gazdag fehér rizs helyett. A hagyományos pirított rizs hozzávalói a karfiolnak is autentikus ízt adnak, de a klasszikus változattól eltérően szinte nulla a zsír, és elenyésző a szénhidráttartalma.

1 közepes fej karfiol „rózsáira” bontva
1/2 fej fehérhagyma apróra vágva
4 nagy újhagyma, felszelve, majd a zöld és fehér részek külön bontva
1/2 tk. fokhagymapor
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/2 tk. őrölt feketebors
1 csésze fagyasztott borsó és répa
1/4 csésze tojásfehérje
2 ek. light szójaszósz

1. A karfiolt apróbb darabokra bontva tedd az aprítóba vagy botmixerrel darabolt rizshez hasonló méretűre és állagúra, közben többször átforgatva. Öntsd egy tálba és tedd félre.
2. Egy nagy serpenyőt fújj le olajspray-vel, majd tedd fel közepes lángra. Mehet bele a fehérhagyma, az újhagyma fehér részei, a fokhagyma, gyömbér és bors. Addig süsd, amíg a hagyma lággyá és üvegessé válik.
3. Szórd bele a borsót és répát, majd időnként megkeverve süsd további 3-5 percig. Ezt a keveréket told a serpenyő szélére, és öntsd bele a tojásfehérjét. Habard össze a tojást, majd lágyan forgasd bele a zöldségeket.
4. Öntsd bele a karfiol „rizst” és a szójaszószt, majd óvatosan kevergetve süsd további 3-5 percig, vagy amíg a karfiol elkezd megpuhulni. (Folyamatosan figyeld, hogy ne főzd túl a karfiolt, mert „szottyos” lesz.)
5. A „rizst” tedd át egy tálra, dekoráld az újhagyma maradék részeivel.

 TÁPÉRTÉK ADAGONKÉNT 
303 KALÓRIA
31 g FEHÉRJE
18 g CH
14 g ZSÍR